Nápady svaté Kláry přehled
Pavel Kohout
V osmačce Kláře se objeví schopnost hádat budoucí děje. Nejprve ji používá pro předpovědi příkladů pro písemku z matematiky, ale následné vyšetřování ředitele vyvolá pozornost městečka a celého stranického aparátu - jasnovidnost není v souladu s ideologií strany, takže vůdcové jsou zmateni, zdali věřit straně nebo na zázraky. Vše vrcholí předpovědí povodně a zemětřesení (což je sice jen vytopení výboru strany a výbuch plynu ve škole). Klára je políbena svým zamilovaným spolužákem, čímš svou schopnost ztrácí. Kniha je humorně napsaná, prokládaná autorovými obecnějšími historickými myšlenkami. Ideologická tupost strany je konfrontována s přirozeným lidským světem. Ironický, ale optimistický pohled neztrácí kniha ani na konci, kdy autor poznamenává, že po invazi vojsk v srpnu 1968 si Klára bere sovětského vojína, s nímž je těhotná.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nápady svaté Kláry. Přihlašte se a napište ho.
Přemýšlím, proč mě knihy pana Kohouta /Katyně plus tahle Klára/ nebavilo číst a je to zřejmě tím, že jeho hrdinové jsou všichni nesympatičtí trotlové poznamenaní starým režimem. Tím pro mě přestává být kniha nadčasová.
Zprvu to skoro vypadalo, že to bude nenáročné čtení před spaním. Proto to neoznačuji přimo jako odpad, určitý pokus o humor a grácii tu byly, ale… jaksi…třeba jsem moc hnidopych, ale postavy byly povrchní, zápletla ubohá a ten neutuchající pokus o politockou satiru mi dost připomínal doby, kdy u moci byli komančové a snažili se lidem předžvýkat, co si mají myslet o imperialistech.
42 říjnových eknih zdarma
25.10.2020
Kniha Nápady svaté Kláry v seznamech
2008 | Katyně |
2008 | Hodina tance a lásky |
1990 | Kde je zakopán pes: memoáromán |
2009 | Hvězdná hodina vrahů |
2005 | Konec velkých prázdnin |
Zprvu se mi zamlouvala kombinace satiry, nadpřirozených mystérií a prostředí totalitního státu - Československa. V tomto ohledu mi Nápady svaté Kláry mírně připomínají fantastickou Bulgakovova Mistra a Markétku dějově usazenou do Sovětského svazu. Pozor, díla v žádném případě nesrovnávám, jsou nesouměřitelná, jde čistě jen o tento jediný bod.
Do knížky jsem se nejdřív zabral, dost mě bavila, čekal jsem, jaký další zázrak Klára způsobí, nadšení mě ale postupně opustilo, když začalo vycházet najevo, jak jsou vlastně jednotlivé charaktery ploché a že postrádají jakoukoliv komplexnější vnitřní psychologii. Samotná hlavní hrdinka Klára působí vyloženě přihlouple, podivnosti, které sama způsobuje, absolutně nereflektuje, nepřemýšlí nad nimi, nic.
Vyloženě mě pak zklamalo vysvětlení příčin její zázračné moci a ještě víc její eliminace. V tomto ohledu nemohl být příběh triviálnější.