Napospas přehled

Napospas
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499799/bmid_napospas-TAm-499799.jpg 4 139 139

Opustený ostrov Osem súťažiacich Reality šou, v ktorej niet víťazov Ôsmi ľudia – štyri ženy a štyria muži, ktorí sa dovtedy nepoznali -, sa dobrovoľne ocitnú na neobývanom ostrove pri pobreží Škótska, aby sa pred všadeprítomnými kamerami, no bez kontaktu s okolitým svetom pokúsili vytvoriť fungujúcu, sebestačnú komunitu. V drsných podmienkach, s minimom potrebného vybavenia. Majú na to necelý rok, potom po nich produkcia reality šou Posledné útočisko pošle loď a vrátia sa do civilizácie. Netrvá však dlho a súťažiacim sa tento „sociálny experiment“ načisto vymkne z rúk: namiesto toho, aby ťahali za jeden povraz, čoraz častejšie vznikajú medzi nimi roztržky, utvárajú sa a rušia účelové spojenectvá. Napätie na ostrove sa vystupňuje do krajnosti, keď v stanovenom termíne žiadna loď po osadníkov nepríde. Počiatočné antipatie väčšiny voči samotárskej Maddy, ktorá do žiadnej skupinky nezapadla, napokon prerastú do otvoreného nepriateľstva a Maddy s hrôzou zisťuje, že má proti sebe sedem na všetko odhodlaných zúfalcov... Na ostrov ich prišlo osem. Koľkým z nich sa podarí prežiť? Prvý raz som si uvedomila, že kým príde pomoc, možno zomrieme od hladu. Pochytila ma panika, srdce sa mi prudko rozbúchalo. Tuho som zažmúrila oči, aby som potlačila nával emócií. Musím sa rýchlo spamätať, poplach ma ani nenasýti, ani nezahreje. Vzala som vedierko a vybrala som sa na pláž. Obracala som kamene, zbierala som primrznuté riasy, sem-tam som zdvihla pohľad k obzoru. Po lodi ani stopy. Dookola iba šíre more, žiadne obrysy pevniny. Nikde v diaľke žijú milióny ľudí, pracujú, nakupujú, pozerajú televíziu, nemajú ani potuchy o tom, že sme tu na ostrove, hladní, na smrť vyľakaní, ponechaní napospas.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Stranded, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Napospas. Přihlašte se a napište ho.

Dani25
20.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Veľmi dobre vystihnuté charaktery ľudí. Ich prejavy v situácii keď ide o život. Držala som palce Maddy. Bohužiaľ jej správanie na záver ma sklamal.
Čo som neprijala ako reálne: že na rok pošlú s nimi len dvoch kameramanov a keď sa ani oni neozývajú, nikto to nerieši.

Starmoon
15.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Brutálne. Autorke sa podľa mňa podarilo dobre zachytiť spletitosť a pritom až primitívnu jednoduchosť ľudských vzťahov; a tiež to, že (či sa nám to páči alebo nie) všetci máme svoje miesto v hierarchii a všetky tie kultúrne vymoženosti a zákonníky a pravidlá často nedokážu (zvlášť v extrémnych podmienkach) prekryť či dokonca poprieť archetypálne vzorce v nás.

Chvíľami mi bolo Maddy neskutočne ľúto. Jej úpornej snahy zapadnúť, zapôsobiť, pocítiť prijatie. Chvíľami som mala chuť preniesť ju zo stránok kníh rovno do našej obývačky a dopriať jej aspoň trochu ľudského tepla, porozumenia, súcitu.

Možno aj vďaka Maddy, možno aj vďaka atmosfére opusteného ostrova, na ktorom číha nebezpečenstvo, možno aj vďaka autorkinmu pútavému rozprávačskému štýlu bola pre mňa kniha lahôdkou; presne ten typ románu, pri ktorom si poviete "už len pár strán"... a nakoniec ani neviete ako a zhltli ste ich 150 v jednom záťahu :D.

Mám však aj výhrady. Pozor, SPOILER: natáčanie reality show, kde sú len dvaja kameramani? Prosím? Veď toľko si dnes ľudia volajú pomaly aj na svadbu v kulturáku. A že tí kameramani v priebehu súťaže umreli a nikto "vonku" (príbuzní, televízia...) o tom cca pol roka ani netušil? A okrem tejto (mŕtvej) dvojky už nikto iný zo štábu? Fakt nikto? Nereálne, odfláknuté, dosť to román v mojich očiach dehonestovalo. Chápem, že autorka potrebovala opustený ostrov, ale aj tak...

A ďalšia vec; ten záver. Niekto podo mnou ho nazval "zadosťučinenie na konci", z môjho pohľadu to však skôr bolo sklamanie z toho, že Maddy sa zvlčila medzi vlkmi. Neodsudzujem jej správanie (ktovie, ako by som sa zachovala ja; s mojou prchkou povahou možno aj horšie :D), ale vziať si to ako hlavné posolstvo knihy sa mi zdá veľmi smutné.

patrik8216
08.10.2024 4 z 5

Když jsem tak nějak pochopil o co přesně v tom příběhu půjde, říkal jsem si, že to není moc originální. No nakonec jsem začal hltat každou stránku a zajímalo mě co bude dál. Strašně jsem ocenil to zadostiučinění na konci. Z mého pohledu povedená kniha.

Vychází Krvavé stíny a další knižní novinky (36. týden)

04.09.2022

Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022

Kniha Napospas v seznamech