Naše cesta ke kojení přehled

Naše cesta ke kojení
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477985/bmid_nase-cesta-ke-kojeni-tn8-477985.jpeg 4 20 20

Kojit chce většina nastávajících matek. A v českých porodnicích jich zhruba 95 % s kojením skutečně začne. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ale ukazují, že z dětí, které absolvovaly v roce 2019 roční prohlídku, bylo 18 % kojených maximálně do konce šestinedělí. Dalších 18 % dostávalo mateřské mléko nanejvýš do ukončeného třetího měsíce. Proč kojení často nevyjde podle původních představ? Může to být i proto, že jsme ho ztratili z očí. Kojení přestalo být zkušeností, kterou by si ženy jednoduše předávaly. Kterou by holčičky a dospívající dívky běžně vídaly. Kniha Naše cesta ke kojení má pomoct k tomu, aby se kojení vrátilo do každodenního života. Sdílení příběhů a zkušeností totiž pomáhá. Ukazuje nám, že v tom nejsme samy. Nacházíme inspiraci, jak se s různými nejistotami vypořádat. A naději, že každé náročnější období přejde.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Naše cesta ke kojení. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

Varvara
06.02.2024 4 z 5

Kniha lobbující za kojení a taky kontaktní rodičovství. Je vlastně škoda, že i v dnešní době není něco takového samozřejmé a pořád se najdou lidi, kteří udílejí matkám novorozenců a malých dětí nevyžádané "chytré" rady. A že i na odd. šestinedělí a u pediatrů stále přežívají různé mýty o kojení. Vlastně trochu zarážející je hned příběh první ženy, která si s kojením nevěděla rady, přitom je porodní asistentka. Sama za sebe tedy 100% nestojím za vším, co "hlásá" někdy poněkud fašistická Mamila, z jejíchž řad je i autorka knihy. Ale určitě knihu považuju za přínosnou, zvlášť pro ženy, které mají s kojením nějaké potíže anebo na jejich mateřské sebevědomí negativně dopadají právě ty nevyžádané rady, které jdou leckdy proti jejich instinktům.
Kniha, logicky, nepodpoří ženy, které se v kojení nenajdou a z různých důvodů dítě brzy odstaví nebo třeba vůbec nekojí.

Turmee
04.06.2023 3 z 5

Kniha mě lehce zklamala. Přestože jsem nadšená, že se o kojení více mluví, tady mi něco nesedělo.

Autorka nám předkládá několik příběhů žen/dětí/rodin, ve kterých hraje kojení nějakou roli. Někdy větší, někdy menší. Navzdory mnoha detailům, jménům a obrázkům mi text přišel plochý a neosobní. Strohý styl vyprávění mi zde vůbec nepasoval.
Každý příběh má v podstatě happy end. Všechno se nakonec zdařilo, všichni jsou s tím smíření a spokojení, pro příště plní optimismu, informací a naděje.
Autorka se do jednotlivých příběhů snažila nenápadně propašovat fakta o kojení, fyziologii, kontaktní výchově apod. Občas mi to v textu vysloveně vadilo a překáželo. Ocenila bych lepší ozdrojování, i když na konci se nějaká literatura nachází a je mi jasné, že nejde o vědeckou publikaci.
Na druhou stranu mi není vlastně jasné, pro koho je kniha určena. Jestliže jde jen o sdílení příběhů cizích lidí, tak to pro mě osobně postrádá význam. Chybí tam ta lidskost, souznění. Možnost přitakat a doptat se. V době, kdy jsem měla s kojením potíže, jsem rozhodně neměla kapacitu na čtení podobných povídek. A když vše fungovalo v pořádku, neměla jsem potřebu o tom číst.
Snad jen odborníci a nadšenci by mohli vnímat knihu jako jistou sondu do psychiky a fungování systému a matek.

Každopádně velké plus za nádherné ilustrace.


LiLinka
14.07.2022 5 z 5

Kniha plná lásky, pochopení a dodání odvahy, že to půjde.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Naše cesta ke kojení v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst3x

Autorovy další knížky

2021  79%Naše cesta ke kojení
2023  93%U tebe je mi teď nejlíp
2021  100%Kojení je norma
Skrýt reklamy