Návrat krále přehled
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
< 3. díl
Moc může spočívat v té nejmenší z věcí... V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány. V závěrečné části proslulé trilogie a v pokračování audioknih Společenstvo Prstenu a Dvě věže konečně nastává čas, v němž budou vybojovány bitvy mezi dobrem i zlem: mezi armádami na bitevních polích i v srdcích jednotlivců.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2014 , TympanumOriginální název:
The Return of the King, 1955
Interpreti: Aleš Procházka
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat krále. Přihlašte se a napište ho.
„Návrat kráľa“ je fascinujúcim záverečným dielom legendárnej trilógie „Pán prsteňov“, ktorá okrem epickej výpravy ponúka hrdinstvo, priateľstvo a podstatu dobra a zla. Tolkien v tejto knihe majstrovsky uzatvára nie len príbeh Frodovej cesty za zničením prsteňa, ale aj osudy všetkých postáv, ktoré čitateľ nadobudne v predchádzajúcich, rovnako nádherných dielach.
Príbeh sa sústreďuje na rozhodujúce momenty vojny o Stredozem, kde sa stretávajú armády dobra a zla. Hlavným protagonistom je Frodo Pytlík, hobit, ktorého osobná výprava symbolizuje veľké duševné a morálne boje, pred ktorými stojíme vo vlastnom živote. S jeho verným spoločníkom Samom dokončuje putovanie k Mordoru, kde sa rozvijajú témy obetavosti, odvahy a vážnosti priateľstva.
Tolkienovo majstrovské písanie sa tu naplno prejavuje v jeho schopnosti vykresliť svet, ktorý je zložený z detailov, zložitých dejových línií a hlbokých emocionálnych momentov. Čitateľ je vťahovaný do bohatého a živého univerza, kde sú aj tie najmenšie postavy nevyhnutné pre celkový obraz. Vieme, že niekedy aj najmenší z nás dokáže pozmeniť cieľ cesty svojou vnútornou silou, a v tomto diele sa to odráža silnejšie než kedykoľvek predtým.
Nielenže je „Návrat kráľa“ epické dobrodružstvo, ale je to aj hlboká reflexia o vojne, stratách a odvahe. Tak, ako sa Frodo a Sam musia vyrovnávať s pokušením a únosom prsteňa, aj my, ako čitatelia a ľudia, sa musíme postaviť pred svoje vlastné výzvy a dilemy. Tolkien nás pozýva preskúmať, čo znamená byť človekom, a akú cenu má skutočné hrdinstvo.
Pri čítaní tejto knihy cítite, ako vás Tolkienovo majestátne dielo prenáša na miesta, kde sa hrdinovia zúfalo snažia prežiť v temnote, a zároveň vás vedie k nádeji, ktorá sa ukrýva v najtemnejších chvíľach. Pôsobivé finále nie je len koncom vojny, ale aj znovuzrodením a obnovou.
„Návrat kráľa“ je nielen literárnym skvostom, ale aj filozofickým ponorom do hlbín našich duší. Táto kniha vás uchváti svojou magickou atmosférou a emocionálnym nábojom, ktorý zanechá vo vás hlboké stopy. Je to dielo, ktoré vás vyzýva zamyslieť sa nad vlastnými hodnotami a podnieti vašu túžbu po dobrodružstve a hrdinstve v každodennom živote.
Nechajte sa uniesť slovami J. R. R. Tolkiena, ponorte sa do Stredozeme a objavte, čo naozaj znamená byť hrdinom.
Už notnou chvíli přemýšlím, co k Návratu krále napsat, zatím jsem ale přišla jenom na to, že jsem beze slov. (Anglicky i česky.)
Knižní novinky (5. - 10. 11.)
03.11.2012
„„Smrt je jen další cesta, kterou musíme jít.““
„„Zrádce může někdy zradit i sebe samého a vykonat dobro, které nezamýšlel.““
„„Naděje se rodívá, když už nám nic nezbývá.““
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
v Přečtených | 11 685x |
v Doporučených | 1 017x |
v Knihotéce | 3 525x |
v Chystám se číst | 1 045x |
přátelství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
„Neříkám neplačte, protože ne všechny slzy jsou ke škodě. “
A že na konci ukápla nejedna slza :D.. Tohle bylo něco... Epické zakončení Války o Prsten a příběhů našich milovaných i nenáviděných postav. A že měla každá postava svůj příběh skvělý. Frodo, Sam, Smíšek, Aragorn, Gimli, ale třeba i Faramir Eomér nebo Éowyn, zkrátka žádná z linek nebyla plochá nebo nudná.
Tentokrát se pan Tolkien nebál i bitev a musím říct, že Bitva na Pelennorských polích, nebo Bitva u Morannonu jsou dechberoucí a tak vás vtáhnou do děje, že se nemůžete odtrhnout. Linka se Samem, který jde zachránit Froda z věže Cirith Ungol a následná vyčerpávající cesta hobitů přes pláně Mordoru, Aragornův příchod do Minas Tirith, Smíškovo a Éowynin boj s Černokněžným králem Angmaru, Gimliho a Legolasovo cesta do Třpytivých jeskyň a následná cesta do hlubin Fangornského lesa.... no zkrátka jízda od začátku, až do konce.
Jak jsem psal u prvního i druhého dílu i zde si myslím, že jak film tak kniha jsou prostě skvosty. A u tohoto dílu se Jackson držel celkem dost předlohy, i když mě pořád mrzí, že jsme nedostali zfilmování kapitoly Vymetení Kraje, ale co už.
Stejně jako u předchozích dílů jsem si i tento před nedávnem připomněl, pomocí audioknihy, kterou do třetice skvěle namluvil Aleš Procházka, a i tentokrát byl skvělý.
Co dodat...... snad jen to, že bych tohle bylo něco neskutečného, a může mě kdo chce nazývat přehnanym fanouškem nebo tak něco... Ale nikdo nemůže popřít, že pan J. R. R. Tolkien stvořil neskutečný svět, neuvěřitelný příběh, do kterého dal i spoustu moudrých věcí, které můžeme použít i v reálném životě a dal nám fantasy bláznům něco co můžeme milovat.
A! Elbereth Gilthoniel!
Silivren penna míriel