Návraty české šlechty přehled
Vladimír Votýpka
Ve volném pokračování Příběhů české šlechty se autor zaměřil na příběhy šlechticů, kteří v poúnorovém období dříve či později odešli do exilu a domů se vrátili až po roce 1989. Volně pokračuje knihou "Paradoxy české šlechty".
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návraty české šlechty. Přihlašte se a napište ho.
Ve!mi zajímavé čtení o restitucích rodových majetků v devadesátých letech minulého století. Je zajímavé, že někteří je ani zpátky nechtěli. Ona to není tak jednoduché starat se najednou o napůl zchátralý zámek a složitě dohledávat zařízení a další věci. Není tady vůbec co závidět,jak si možná někteří závistivci myslí.
Kniha Návraty české šlechty v seznamech
1995 | Příběhy české šlechty |
2002 | Návraty české šlechty |
2010 | Aristokrat |
2005 | Paradoxy české šlechty |
2014 | Křižovatky české aristokracie |
Kniha se mi líbila o trošičku míň než Příběhy české šlechty, ale přesto ji hodnotím vysoko. Je to tak trochu můj problém, že se mi vždy nejvíc líbí první díl a další už nemají to kouzlo nového.
Tentokrát jde o šlechtice, kteří tu nezůstali, ale emigrovali. Někteří po návratu do Česka žádali zpět svůj majetek, ale nebylo to nic jednoduchého. Komplikace s restitucemi, byrokracie, a když už se jim zchátralý majetek navrátil, nebylo někdy v jejich silách se o něj náležitě postarat.