Paradoxy české šlechty přehled
Vladimír Votýpka
Po dvou úspěšných knihách Příběhy české šlechty a Návraty české šlechty zaznamenává autor v závěrečném dílu další pozoruhodné příběhy aristokratů, spravujících restituovaný majetek.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paradoxy české šlechty. Přihlašte se a napište ho.
Opět výborné. Tentokrát jsou popisovány málo známé osudy některých šlechtických rodin. Bylo to opravdu moc zajímavé a čtivé.
Inspirativní příběhy - nepláčou nad svými osudy, snaží se i přes překážky vzdělávat. Velká snaha po revoluci spravovat a rozvíjet své zničené majetky bez jakýchkoli výčitek.
Chtěla bych to umět.
Kniha Paradoxy české šlechty v seznamech
aristokracie, šlechta česká šlechta
1995 | Příběhy české šlechty |
2002 | Návraty české šlechty |
2010 | Aristokrat |
2005 | Paradoxy české šlechty |
2014 | Křižovatky české aristokracie |
Dávám 5 hvězd a souhlasím se všemi předchozími komentáři. Osudy všech českých šlechtických rodin byly velmi těžké, jak ve válečném, poválečném i komunistickém a nakonec i novodobém období. Obdivuji jejich vytrvalost, samozřejmou touhu po vzdělání, rodinnou soudržnost a snahu uchovat rodinný majetek po předcích pro budoucí generace. Vždy mě fascinovalo, že některé rody mají až tisíciletou tradici a v minulosti opravdu zásadně zasahovaly do české historie. Je to velký závazek pro současné členy rodů nebo alespoň jeden z činitelů morální úrovně.