Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout přehled

Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446586/bmid_navzdy-plynule-jak-se-rychle-naucit-sxp-446586.png 4 62 62

Vzdali jste učení se cizích jazyků? Nemáte čas a ještě k tomu vás úmorná gramatická cvičení nudí? A když už do hlavy něco dostanete, stejně to zase brzy zapomenete? Navždy plynule vaši skepsi vyléčí! Ukáže vám, jak se cizí řeč naučit efektivně, rychle, zábavně a natrvalo. Záchrana, že? Operní pěvec a polyglot Gabriel Wyner není pouhým teoretikem – již ve třiceti letech mluvil plynně šesti jazyky, které se zvládl naučit sám. A každý z nich navíc ovládl v řádu měsíců. Bohaté zkušenosti pak přetavil do nové učební metody pro samouky, která spočívá v krátkých denních trénincích, propojuje to nejužitečnější ze známých lingvistických přístupů s poznatky o fungování mozku a nezapomíná ani na pomoc zdarma dostupných online nástrojů. Navždy plynule vás naučí, jak naladit uši na nové zvuky, jak donutit ústa ke všem novým akrobaciím a jak si kousek po kousku uložit do dlouhodobé paměti vše: od jednoduchých slovíček až po složitá gramatická pravidla. A buďte bez obav, nuda přitom rozhodně nehrozí. Naopak, zábava je klíčem k úspěchu. Takže tentokrát si hru s cizími jazyky užijete a konečně se naučíte vyhrávat! Enfin! Endlich! ?????! Finally! Finalmente! Végre! Endelig! Nareszcie! În cele din urmă! ...... celý text

Literatura naučná Jazyky, lingvistika Učebnice a slovníky
Vydáno: , Jan Melvil

Fluent Forever: How to Learn Any Language Fast and Never Forget It, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout. Přihlašte se a napište ho.

leukjetezien
02.01.2025 4.5 z 5

Asi cajk? Ono ne lehce se to hodnotí bez srovnání s jinými tituly s podobným zaměřením.

Není to vědecká knížka, není to ani populárně vědecká knížka, je to v podstatě příručka jednoho random týpka, kterého baví učit se jazyky, k tomu jak se efektivně učit jazyky. To, že se u nás ve školách jazyky většinou neučí efektivně, asi není nic nového. Výhodou téhle knížky je, že je metodická a dává člověku návod, jak se naučit cizí jazyk v několika krocích. Pořadí těchto kroků asi není moc revoluční, ale dává se tím uživatelům rámec, jak postupovat.

Samotné učení by mělo probíhat primárně pomocí kartiček (je podle mě trochu na pováženou, že se tento systém nepoužíval a nepoužívá obecně, ale to je na jinou debatu).

Knížka má i své mouchy. U tvorby kartiček se moc opakuje. Na některých místech mi chyběla bibliografie a zdroje, např. zajímavá informace o tom, že člověk při učení cizích jazyků internalizuje pravidla v gramatice postupně v určitém pořadí, které je společné pro všechny (to znamená, že člověk není schopný internalizovat např. "he eats" před "he ate"). To logicky vede k otázce, v jakém pořadí se gramatiku učit (kondicionál, nebo imperfectum?), kde k tomu ale najdu víc se z knížky nedozvím.

Jako metodický základ pro učení cizích jazyků tahle knížka ale vyhovuje a dokáže podle mě člověka navést v přehršli aplikací a naznačit mu, co je efektivní, a co ne. Určeno asi pro "běžné smrtelníky" jako takový kurz Language Learning 101. Lidem, kteří mají proces učení cizích jazyků pomocí SRS zmáknutý, knížka asi už moc nového nedá.

ZuzanaK.
25.11.2024

SPOILER: bez učení a opakování a opakování a opakování ... to prostě nepůjde + tipy na pár aplikací.

PFP
23.11.2024 5 z 5

Docela mě to nakoplo začít se učit nový jazyk, už jenom proto abych si to odzkoušela. A musím říct, že to funguje. Používám sice open-source aplikaci a ne autorovu, ale princip je stejný. V každém případě je to super přístup a metoda. Jsem z toho nadšená a používám ji. Co víc si člověk po přečtení tohoto typu knížky může přát?

Kniha Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout v seznamech

v Mé knihovně92x

Autorovy knížky

2020  86%Navždy plynule: Jak se rychle naučit cizí jazyk a nikdy ho nezapomenout