Šarlatové zrnko přehled
Edith Pargeter
Nebeský strom série
< 3. díl
Dobrodružný historický román z anglicko-welšského pomezí odehrávající se v l3.století a volně navazující na autorčiny předchozí knihy Nebeský strom a Zelená ratolest, završuje pohnuté osudy hrdinů trilogie i působivý obraz středověké Anglie a Walesu dovedně vykreslený na pozadí dramatického příběhu celého cyklu, který se jím uzavírá Mladý Harry Talvace přichází z Walesu na anglický hrad Parfois pomstít smrt svého otce, sám se však stává zajatcem šlechtice Isambarda, jenž kdysi vynesl nad nešťastným stavitelem krutý rozsudek. Harryho nenávist se ovšem začíná vytrácet, když pozná i ušlechtilejší stránky Isambardovy povahy a zejména poté, co se tragickým zvratem z někdejšího vládce nad osudy druhých stává bezmocný ubožák.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1994 , Mladá frontaOriginální název:
The Scarlet Seed, 1963
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šarlatové zrnko. Přihlašte se a napište ho.
Pěkně napsaná historická trilogie.Harry Talvace kameník,sochař ,stavitel,který utíká před svou rodinou najde útočiště u Ralfa Isambarda z Parfois.Jejich cesty se rozejdou a Harryho zrada ho stojí život.Příběh jeho syna Harryho,který jde v otcových stopách.Snaží se svého otce pomstít,ale jeho nenávist se časem změní.Závěr je překvapující.
Závěrečná část tohoto krásného příběhu mě opět zcela dostala, stejně, jako jeho úplný počátek... možná i víc. I když jsem po celou dobu tušil některé pro další děj zcela zásadní činy, skutky a důvody jednotlivých postav už dopředu, zkušená autorka mi je postupně odhalovala a potvrzovala způsobem, jaký u podobného vyprávění obdivuji a mam moc rád. Za mě tedy pro ni velká spokojenost a poděkování.
... ( 3 - 1 - 2 ) ...
Kniha Šarlatové zrnko v seznamech
Anglie 13. století rytíři Wales poddanství feudalismus historické romány dobrodružné romány
2005 | Nebeský strom |
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
Mám vydání z roku 1984. Naštěstí jsem si včas všimla, že zde jsou v jedné knize dohromady druhý a třetí díl, a tak jsem se vyhnula hledání a zklamání dalšího dílu :). Trilogie se uzavírá. Postavy jsou zde krásně prokreslené a ukazuje se, že nic není černobílé, navíc v drsných kulisách 12.století.
Přesto všechno je zde i romantické dobrodružné počtení, za mě plný počet.