Neděle odpoledne přehled
Viktorie Hanišová
Každá rodina má své tradice. Některá má navíc i tajemství. Život malého Tea ubíhá v pomalém, ubíjejícím rytmu. Odtažitá a samotářská matka ho vzdělává doma a namísto procházek ho vodí do komunitního náboženského centra. Pod stromečkem Teo vždycky najde jen další díl Káji Maříka. A otec každé nedělní odpoledne někam zmizí. Dospívání však nelze zastavit, a tak i Teova smutná rutina s nástupem do školy a novým kamarádem dostává první trhliny. A s ní i celá rodinná situace, obestřená mlčením, tajemstvím a smutkem. Čím více Teo stárne, tím víc se odtahuje od své rodiny. Ale i jeho vlastní samostatný život je nakonec všechno, jen ne spokojený: je v něm prázdné místo, které potřebuje zaplnit. Neděle odpoledne je příběhem o trápeních a tragédiích jedné rodiny, vyprávěným ze tří perspektiv. Co se synovi může zdát jako vyšinuté, z matčina nebo otcova hlediska najednou dává smysl. Je to kniha o vzájemném míjení i sbližování.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neděle odpoledne. Přihlašte se a napište ho.
VH opět nezklamala. Do děje se sice ze začátku můžete hůře dostat, někteří ani pak nedají octa s macarkou a voe na každém řádku, ale myslím že, to k tomu patří a bez toho by to nebylo možná ani ono. Děj je vypravován nejdříve z pohledu syna, pak přijde matka a nakonec dostane sice nejkratší ale nejdůležitější kousek otec. Synovo vyprávění je nejdelší, sledujeme ho také od raného dětství až do dospělosti. Matčin pohled nám zase odhalí celé pozadí a soukolí (které se zadrhlo) v rodině a otec nám doodhalí definitivní a poslední střípky do skládačky. Nevím zda to přijde jen mě, ale je možné že by konec dával i naději, že bude dobré? Za mě dobře napsané, zajímavý příběh. Ulevilo se mi, že se nestalo to co je čekala. Ale i tak síla. Doporučuji.
Knihy od paní Hanišové jsou za mě jedny z nejlepších. Samotný příběh je vždy utlačen psychickou stránkou hlavních hrdinů - Mnozí poté mohou hodnotit příběh jako "nezajímavý".
Je až neskutečné, jak paní Hanišová dokáže samotnou depresi, úzkost a celkové psychické rozpoložení vložit do řádků knih tak, že čtenář cítí sám neskutečnou tíhu bytí - za hlavního hrdinu.
100 nejčtenějších knih roku 2023
27.12.2023
10 nejčtenějších knih (prosinec)
15.12.2022
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
„Otče náš, jenž jsi na nebesích, co tam pořád v tom nebi děláš, slez už konečně a buď tady se mnou dole.“
Kniha Neděle odpoledne v seznamech
v Přečtených | 1 484x |
v Mé knihovně | 252x |
2018 | Houbařka |
2015 | Anežka |
2019 | Rekonstrukce |
2020 | Dlouhá trať |
2022 | Neděle odpoledne |
Kniha je čtivá, pořád mě to pohánělo dopředu, abych už znala to rodinné tajemství. Ale hodně věcí mě rozčilovalo a často jsem byla v pokušení přeskočit pár stránek, abych už byla na konci. Těšila jsem se na tátův pohled na věc, protože se mi táta zdál nejnormálnější ze všech postav. Ale žádné velké WOW se nekonalo. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, ale vracet se k ní nechci.