Nejlepší léta slečny Jean Brodieové přehled
Muriel Spark
Novela Nejlepší léta slečny Jean Brodieové je považována za autorčino nejvýznamnější dílo. Dějovou linku tvoří příběh skupiny studentek dívčí školy, které si jejich zvláště osobitá učitelka „vyvolí“ za své stoupenkyně a snaží se jim během období, jež považuje pro sebe i pro ně za přelomové, vtisknout postoje, jež považuje za určující pro důstojný život. Kniha ale především zachycuje zvláštní ambivalenci vztahu mezi dívkami na prahu dospělosti a jejich sebevědomou „vůdkyní“, jejíž ambivalentní a těžko posuzovatelná povaha se vynořuje ze souhry různých hledisek, očekávání a vzpomínek.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2018 , ProstorOriginální název:
The Prime of Miss Jean Brodie, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nejlepší léta slečny Jean Brodieové. Přihlašte se a napište ho.
Slušných 3,5* (zaokrúhlene na 4*)- nebolo to zlé, to vôbec. Ale asi som bola nejako poznačená Piknikom pri Hanging rock, a neustále som očakávala priebeh ako v ňom. Tu sme mali tému manipulácie- ale jeden komentár na Goodreads mi otvoril aj inú perspektívu, že možno osoba, ktorá manipulovala najviac ani nie je tou, ktorá sa na prýv pohľad tak môže zdať- ale viac o tom už nepíšem, nech niekomu nezničím prípadný budúci literárny zážitok.
To mi tedy hodně sedlo do noty. Asi to není kniha pro každého, ale mě tedy nadchla. Klidně bych četla dál, i když asi kouzlo je v té krátkosti. Opravdu radost ze čtení.
Knižní novinky (3. týden)
06.01.2019
Kniha Nejlepší léta slečny Jean Brodieové v seznamech
zfilmováno Skotsko anglická literatura učitelé, učitelky
2018 | Nejlepší léta slečny Jean Brodieové |
2021 | Dívky bez prostředků |
2001 | Černá madona |
1997 | Večírek |
2003 | Záhadný případ lorda Lucana |
Zvláštním a neobvyklým stylem napsaná knížka o svérázné slečně Jean Brodieové, učitelce dívčí školy v Edinburghu, jejích netradičních vzdělávacích metodách, o jejím vlivu a vzájemném vztahu se skupinkou „vyvolených“ žákyň, který přetrvával i v období, kdy už dávno nebyly jejími studentkami.