Největší muž na světě přehled
Pavel Brycz
Dědeček Max byl tím největším mužem na světě – bývalý legionář, který se nikdy před nikým nesklonil. Pro malého chlapce, který přijel společně s matkou a sestřičkou na venkov, se z jeho vyprávění stala cesta vedoucí k zamlčované a popírané historii. Spolu s Maxem procházel bojišti první světové války i sibiřské anabáze. Ty největší boje však je třeba svést doma – s rodinou i režimem. A i sám největší muž má svá temná tajemství, která mohou zničit celý jeden hrdý chlapecký svět.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Největší muž na světě. Přihlašte se a napište ho.
"Příběh o lidské velikosti rostoucí z malosti. A o tom, že na sklapnutí podpatků a smíření se s porážkou není čas nikdy, ani ve smrti." (s.194)
Lépe než autor sám bych tuhle knížečku asi nepopsala. Je to fantastický příběh o lidech a událostech, které jsou pro mě naprosto cizí. Pravdou je, že k téhle části naší historie jsem nikdy neměla blízko. Autorovi se povedlo zajímavé a poutavé dílo, na jehož styl si čtenář musí chvíli zvykat. Ale jakmile se začte, už má problém přestat a je zvědavý, jak celý příběh dopadne.
Konec je pravda trochu uspěchaný a vypadá to, že si za vzor vzal americké filmy a seriály, ale na druhou stranu úžasné vyvrcholení života strýčka Maxe.
Tleskám a děkuji za milé letní čtení.
Poctivě do půlky, pak přeskočené stránky až do konce. Líbily se mi jen příběhy legionáře Maxe (i když také s výhradami). Vyprávění malého Marka, který chodil ještě do školky, to mi přišlo hodně přitažené za vlasy. Vůbec to neodpovídalo mentalitě tak malého kluka. A do toho zase občas termíny: tepláčky, prstíčky... Nevím, proč to ator psal takovým divným způsobem, to přehnané množství "šťavnatých" přídavných jmen a přirovnání. Přitom Patriarchátu dávno zašlá sláva - to je tak úžasné čtení. No nic, tuto knihu prostě doporučovat nebudu.
Kniha Největší muž na světě v seznamech
v Mé knihovně | 31x |
2010 | Bílá paní na hlídání |
2018 | Neboj se, vždyť máš česnek |
2003 | Patriarchátu dávno zašlá sláva |
2011 | Co si vyprávějí andělé |
2016 | Střídavá péče pro Kukačku |
Tohle dílko je strašně překombinované. Anotace a obálka vyznívají tak,že příběh se bude točit kolem kluka co jede na prázdniny za strýčkem legionářem. A skutečně první polovina knihy je slušně napsaný oddechový humorný příběh jak prcek blbne o prázdninách (velmi mi to připomnělo filmy s Tomášem Holým) místy doplněný válečnou historkou od strýčka.
Jenže v polovině knihy najednou přijde skok o deset let dopředu a celý styl knihy se přemění v cosi jako teenager se strejdou válčí proti režimu.Celkově se pak vyprávění přesune na vážnější hladinu a ztratí hodně svého humoru.
Ke konci pak přijde další skok a změna na epickou akci ve stylu amerického akčňáku .
Celkově kniha působí jako podivný slepenec několika rozepsaných povídek, které někdo místo řádného dokončení narychlo zkombinoval do jednoho nefunkčního celku.
A jak už tu někdo poznamenal,v knize se nachází přemíra různých přirovnání a odkazů na dobovou kulturu,které působí rušivě (je jich prostě až moc na malém prostoru) a jakoby tam byly nacpané násilím aby se autor pochlubil co všechno o té době zná.