Neklidné století aneb Žít se ctí přehled
Kamil Rodan
Kniha popisuje životní osudy studentů a studentek dívčího reálného gymnázia v Prostějově na pozadí dějin Československa 20. století. Vedle informací ze školního života na přelomu 30. a 40. let minulého století se čtenář seznámí také s dobovými reáliemi maloměsta a krizovými okamžiky našich národních dějin (okupace, politické procesy, perzekuce ad.). "Nejmarkantnějším znakem kvalitní biografie je skutečnost, že dějiny dané doby z ní vystupují bezprostředně a v přímém dobytu s konkrétním životním příběhem; jakoby tato interpretace maximalizovala přiblížení k nepřiblížitelnému, tedy k historii jaká byla. Autor naplnil tuto definici v nanejvýš vrchovaté míře. Životní příběhy jednotlivých studentů a studentek totiž před čtenářem vystupují v podobě plastické a komplexní, v řadě případů jsou texty pojaty dojemně či výrazně evokují myšlenky o pomíjivosti tohoto světa či otázky o skutečných a elementárních hodnotách našeho pozemského bytí. Je potřeba ocenit až mimořádnou stylistickou vyspělost autora, zjednodušeně řečeno - práce se prostě dobře čte a jistě zaujme i čtenáře stojícího mimo historickou obec", hovoří se v jednom z posudků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neklidné století aneb Žít se ctí. Přihlašte se a napište ho.
Obsah knihy, který vychází z úžasného množství dokumentů, zdrojů, použité literatury a uskutečněných rozhovorů o životě a osudech studentů dívčího reálného gymnázia v Prostějově, vás strhne svým obsahem a poznáním života maloměstského Prostějova v 40.letech minulého století. Stejná, úspěšná maturita a následný komplikovaný a více či méně úspěšný život každého z maturantů v poválečných letech vyvolá u čtenářů řadu vlastních vzpomínek a provokuje k hlubšímu zamyšlení. Děkuji a vřele doporučuji. Pn
Další skvělá kniha známého autora a historika Kamila Rodana nás provází životními příběhy spolužáků gymnázia v Prostějově, kteří studovali v neklidném předválečném období. Autor odvedl kus mravenčí detektivní práce. Smekám! Události jsou popsány věcně a bez omáčky, což ve mně často zanechalo hluboký dojem a vedlo k zamyšlení nad životem. Při čtení jsem si vybíral jednotlivé příběhy podle jejich délky i podle nálady. Ke knize se ještě určitě vrátím. Děkuji a prosím více takových knih.
Kniha Neklidné století aneb Žít se ctí v seznamech
2016 | Ženy s korunou |
2018 | Život s korunou |
2020 | V lesku koruny |
2017 | Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů |
2008 | Prameny k hospodářským a sociálním dějinám novověku 1 |
Vážení,
dostala se mi do ruky další kniha autora Kamila Rodana Neklidné století aneb Žít se ctí. A opět musím konstatovat,že je skvělá. I když přiznám,že jsem se původně zajímala jen o osud jedné studentky,kterou jsem znala od dětství jako maminku mého kamaráda,nakonec jsem se s velkým zaujetím začetla do osudů i dalších studentek a studentů.Bylo pro mne zajímavé sledovat životní osudy mladých lidí jak v dobách studia,tak i v pozdějším životě.
Navíc je v knize také postiženo dění společenské,kulturní a politické města Prostějov s pěknými i problémovými událostmi a prožitky.
Takže nakonec jsem se nadšeně začetla do osudů mně sice neznámých lidí,ale poutavě autorem vystižených. K čtivosti dopomáhá také autorův barvitý jazyk a velké vypravěčské schopnosti. Už se těším na jeho příští knihy.
Jarmila Seidlerová