Nelítostný souboj 2 (2023) | Databáze knih

Nelítostný souboj 2 přehled

Nelítostný souboj 2
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511966/bmid_nelitostny-souboj-heat-2-Mt2-511966.jpg 5 14 14

Den po závěrečné scéně filmu Nelítostný souboj (Heat) se Chris Shiherlis (Val Kilmer) schovává v Korejské čtvrti u Natea (Jon Voight). Je zraněný, napůl v bezvědomí a potřebuje se dostat z Los Angeles. Pronásleduje ho detektiv losangeleské policie Vincent Hanna (Al Pacino), který před pár hodinami při přestřelce pod přibližovacími světly na úpatí přistávací dráhy letiště v Los Angeles zabil Shiherlisova partnera Neila McCauleyho (Robert De Niro). Hanna je nyní odhodlaný chytit i Shiherlise, posledního přeživšího člena McCauleyho party, než zmizí z města. V roce 1988, o sedm let dříve, McCauley, Shiherlis, Cerrito a jejich tým profesionálů loupí na západním pobřeží, v Chicagu a na americko-mexickém pomezí, kde se jim podaří obrat mexický drogový kartel o více než dvanáct milionů dolarů. Na druhé straně zákona stojí detektiv v chicagském oddělení vražd Vincent Hanna – muž, který je věrný svému povolání tak moc, že mu obětoval i soukromý život. Hanna neúnavně pronásleduje ozbrojené a nebezpečné muže, kteří se skrývají v temných divokých zákoutích, a v tom samém roce, kdy se Neil a jeho parta dostanou „pracovně“ do Chicaga, pátrá po násilnickém gangu zlodějů, jež má políčeno na soukromé domy a především jejich bohaté obyvatele. Nelítostný souboj 2 je stejně ambiciózní a rozsáhlé dílo se stejně výraznými postavami jako kultovní filmový thriller režiséra Michaela Manna z roku 1995 HEAT ( v češtině uváděn pod názvem Nelítostný souboj), který si získal fanoušky po celém světě. Nelítostný souboj 2 předchází událostem ve filmu, aby k nim pak čtenáře zase dovedl, a poté se přesouvá dál. Kniha představuje nové, skvěle vykreslené postavy na obou stranách zákona a přenáší je na nová území. Podíváme se do ulic L.A., Chicaga, nahlédneme mezi tchajwanské zločinecké syndikáty v Paraquayi a mezi pašeráky a členy drogového kartelu na hranicích s Mexikem. Mnohovrstevný příběh ukazuje nebezpečné fungování mezinárodních zločineckých organizací a agentů, kteří je pronásledují. Přibližuje soukromé životy lidí, kteří musí čelit nebezpečným protivníkům v situacích, jež překračují všechny hranice.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , HarperCollins (CZ)

Heat 2, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nelítostný souboj 2. Přihlašte se a napište ho.

vin_hanna
19.06.2024 5 z 5

Režisér Mann natočil v devadesátkách skvělého Posledního Mohykána a následně jeden z nejlepších krimi filmů všech dob a pravděpodobně jeho opus magnun. Jako velký fanoušek filmového SOUBOJE (HEAT) mezi Al Pacinem a Robertem de Nirem jsem si nemohl nechat ujít toto knižní pokračování. Příběh je sequelem i prequelem zároveň. Kniha se četla sama. Všechny příběhové linky se mi líbily a velice poutavě se propletly. Kniha je napsána filmově najdeme v ní mnoho ,,střihů'' z jedné scény na scénu jinou, ale vůbec mi to nevadilo. Naopak Mann skvěle dokázal gradovat napětí a u vyvrcholení mexické linky jsem měl vyloženě husinu. K takto nadstandartnímu prožitku z knihy rozhodně pomohlo, že jsem celou dobu viděl herce hrát před sebou. Pacino jako nesmlouvavý, tvrdý a hláškující detektiv Hanna. De Niro jako milimetrově přesný vůdce zlodějské bandy McCauley. Kilmer jako chladnokrevný borec Shiherlis, který se snaží zachránit si krk v Paraguayi. Dalším plusem je hlavní záporák, který je bezcitný, krvelačný lump. Cením i malé zmínky o ČR. Jediné v co mohu doufat je, že se tímto skvostem pokochám za pár let v kinech! 110%

kobejn
20.03.2024 5 z 5

Skvělé. Už se nemůžu dočkat, až to uvidím jako film a je jedno, že už vím o čem to bude a jak to dopadne. Stejně se na to těším.

callahanh
21.01.2024 4 z 5

Je docela unikátní, aby jakýkoli režisér nejdříve pokračování svého hitu vydal knižně, aby ho možná někdy později zrealizoval. Michael Mann ale touto cestou šel a určitě neudělal špatně. Dobrou zprávou je, že čtenář nemusí původní film znát úplně detailně (stačí když ho viděl před několika lety), možná vůbec, aby si dokázal jakýsi "prequelo-sequel" vychutnat. Je na něm znát, že autor je filmař a píše filmově, což znamená, že hodně střídá lokace a v tomto případě i časové roviny, dialogy nejsou nijak dlouhé a také popisy míst a pocitů jsou hodně strohé. Samotný příběh je pak dost košatý a spíš než postavu McCauleyho rozvíjí tu Hannovu a potvrzuje, že zatvrzelý buldok byl vždycky, možná proto je jeho linie s pátráním po sadistickém vrahovi atraktivnější, má větší spád a je přece jen o něco napínavější. Část o McCauleym a posléze Chrisovi je spíš o chladném plánování, takže se občas trochu vleče, o něco hůř se čte a není až tak zajímavá. Podobné je to vlastně s akcí, která je vesměs průměrná a doplácí na to, že ve vizuální podobě ji Mann umí jako málokdo, takže popisy přestřelek tím značně trpí a je jasné, že pokud by byly ve filmové podobě, budou úplně na jiné úrovni než v knize. Ocenit se ale musí i několik silných momentů, k nimž určitě patří volné propojení Hanny, McCauleyho a mladé dívky, které uzavírá osudový trojúhelník, který nemá dobré řešení, a také Chrisovo dilema ohledně manželky, které je tragické a smutné zároveň. Pokud se Mann někdy rozhodně knihu převést na plátno, těžko říct, zda ho studio nechá ji natočit v plném rozsahu (což pochopitelně znamená značné náklady a také to, že nikdo z původních představitelů se zřejmě nevrátí), což by pak znamenalo, že částečně ztratí své kouzlo. Pokud ale zůstane jen u knihy, tak se dá říct, že Heat 2 rozhodně není zbytečný počin a velmi příjemně předchází/navazuje na jeden z nejlepších filmů devadesátých let a určitě mu nedělá ostudu. 75 %

Kniha Nelítostný souboj 2 v seznamech

v Mé knihovně45x