Němé zpovědi přehled
Peter A. Levine
Tato kniha je vyvrcholením autorovy celoživotní práce. Peter A. Levine objasňuje podstatu transformace traumatu v těle, mysli a psychice. Čerpá při tom z bohatých zkušeností z klinické praxe, komparativních studií mozku, vlastního bádání v oblasti stresu a pečlivého pozorování zvířecího světa. Kniha Němé zpovědi vychází z myšlenky, že trauma není ani onemocnění, ani porucha, nýbrž zranění způsobené pocity děsu, bezmoci a ztráty, zranění, které je možné zhojit, zapojíme-li naši vrozenou schopnost samoregulace silně vybuzených a emocionálních stavů. Kniha, která navíc poskytuje i přehledný teoretický rámec, elegantně mísí nejnovější poznatky z biologie, neurovědy a bodyterapií, aby dokázala, že když v sobě propojíme zvířecí instinkt a rozum, můžeme se stát celistvějšími lidskými bytostmi.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Němé zpovědi. Přihlašte se a napište ho.
Tak trochu zklamání. Začátek byl velmi zajímavý, jak tělo a mozek reaguje v nebezpečí a jak se trauma vlastně propíše do těla, srovnání s fungováním u zvířat. Pak se tam hodně věcí opakovalo, zejména autorova nehoda a v závěru z návodů k praktickým cvičením mi vyplynulo, že je to vlastně takový tělesný focusing spojený s meditací. Ale myšlenka bottom-up mě oslovila, dává to smysl a věřím, že touto cestou lze dosáhnout nápravy.
Naprosto úžasná kniha, která je plná zajímavých informací - jak vědeckých, tak lidských příběhů, citátů a ostatních.
Levine zde rozebírá příčiny traumatu a lidského utrpení. Popisuje také, jak se lidé v moderním světě odpojují od svých těl a potlačují jejich přirozené instinkty. Právě to nám následně přináší do života utrpení nebo přinejmenším nesoulad a narušení šťastného plynutí.
Také velmi jednoduše popisuje funkci mozku jako celku. A kritizuje (právem) přístup aktuálních psychoterapeutických metod.
Zkrátka pokud chcete lépe porozumět sobě, lidem okolo vás a světu, zlepšit své emocionální reakce nebo chování, tato kniha vám na té cestě určitě pomůže.
Kniha Němé zpovědi v seznamech
2011 | Probouzení tygra |
2012 | Trauma očima dítěte |
2019 | Němé zpovědi |
2019 | Léčba traumatu - Program probuzení moudrosti těl |
2017 | Trauma a paměť |
Já považuji knihu za úžasnou. Nejen pro profesionály. Popisuje pohled na léčbu traumatu, který se mnou rezonoval. Určitě se k ní budu vracet.