Nemusel som prežiť přehled

Nemusel som prežiť
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428551/bmid_nemusel-som-prezit-ihy-428551.jpg 4 70 70

„NEMUSEL SOM PREŽIŤ JE AUTENTICKÝ PRÍBEH O UTRPENÍ, SMÚTKU A STRACHU JEDNÉHO CHLAPCA V HROZNÝCH ČASOCH A NA HROZNOM MIESTE". (Rex Murphy, National Post) Je to už viac ako sedemdesiat rokov, čo spojenci oslobodili koncentračné tábory, no stále objavujeme skutočné svedectvá ľudí, ktorí tieto hrôzy zažili na vlastnej koži. Memoáre Maxa Eisena odkrývajú detaily jeho života od detstva až po Auschwitz Birkenau. Autor poukazuje na extrémne podmienky otrokárskej práce v Auschwitzi I, neslávny pochod smrti v januári 1945 a bolestivý záver oslobodenia, ako aj na cestu k fyzickému a psychickému uzdraveniu. Tibor „Max“ Eisen sa narodil v Československu do ortodoxnej židovskej rodiny, ktorú na jar roku 1944 odvliekli z domova a naložili do vagónov smerujúcich do krutého tábora. Počas väzenských dní Eisen akoby zázrakom prežil zásah strážcu SS a vďaka pomoci poľského politického väzňa Tadeusza Orzeszka unikol istej smrti v plynových komorách. Po oslobodení a pokusoch žiť v komunistickom Československu sa Eisen presťahoval do Kanady, kde strávil dvadsaťdva rokov svojho života vzdelávaním o holokauste. Teraz má deväťdesiat rokov a toto je jeho príbeh.... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

By Chance Alone , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nemusel som prežiť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Pastelka325
09.08.2022 5 z 5

Mě se kniha velice líbila. Chlapec měl veliké štěstí v neštěstí a musel mít dost velkou kliku na lidi, se kterými se setkal a především vnitřní sílu, která ho držela po celou dobu internace. Nebýt náhodných setkání se správnými lidmi, skončil by tam, kde miliony lidí jeho víry. Navštíviila jsem pouze Terezín na to, abych se zařekla, že již nikdy a nikam. Vůbec nikdo si nedokáže představit, co lidé v těchto lágrech zažívali. Je jedno, zda byl pracovní nebo vyhlazovací - konec byl všude stejný. Nejsem historik, ani odborník na literaturu a už vůbec ne kritik. Knize nemohu dát jinak, než plné ohodnocení - nejde o literární dílo, nejde o román, ale o vzpomínky jednoho muže, který byl kdysi chlapcem a vzpomínal, jak viděl všechno dětskýma očima.
Myslím, že není správné srovnávat romány, které jsou, zčásti, smyšlené a literaturou, kterou bych řadila mezi fakta. Těším se, až si přečtu deník Anny Frankové.

mot33
30.07.2022 4 z 5

Čtivé ,ale četl jsem už lepší.


Svatka63
11.02.2022 4 z 5

Jedna z mnoha knih o holokaustu byla pro mne vyjímečná a zajímavá svýma posledníma kapitolama. Většina knížek končila osvobozením ale tady byl popsaný i těžký návrat domů a složitá emigrace, takže pro spoustu vězňů utrpení v květnu 1945 nekončilo. V doslovu byly zajímavé informace z doby nedávné, viz. soud s Groningem až v r. 2015.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nemusel som prežiť v seznamech

v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených4x
v Knihotéce62x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x