Neotevřené dopisy přehled
Alice Horáčková
Alena je hezká holka s vyřídilkou a výtvarným talentem. Když po osmašedesátém utíká kvůli tisku protikomunistických letáků do Paříže, tak jí otec – zlatník, který skončil v Jáchymově – dá do podpatku diamant. Alena se nikdy nechce vdávat, ale nakonec si vezme výtvarníka Járu (je v sedmém měsíci). Její manžel je sice význačný, ale v praktickém životě neupotřebitelný. Během normalizace Alena finančně táhne tříčlennou rodinu a pomáhá svému muži překonat psychické propady. Po manželově smrti však najde v jeho psacím stole svazek neotevřených dopisů. Písmo je ženské, agresivní, ale proč je její muž nikdy neotevřel? Chce si je přečíst?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neotevřené dopisy. Přihlašte se a napište ho.
Monology Aleny (ročník 1942) o svém dětství, dospívání, láskách, studiu v Paříži, zaměstnání a roli živitelky v manželství s nepraktickým a maniodepresivním malířem Járou skáčou napříč jejím životem a jednotlivé střípky tvoří mozaiku života v komunistickém Československu, kdy hlavní roli hráli kádrováci a udavači.
Kniha A. Horáčková je formou netypická, ale četla se mi moc dobře. Vyprávění hlavní postavy (jakoby dokumnetárně zachycené autorkou) je autentické, ale zároveň tak zajímavé! Nesouhlasím s pavlindou (níže), že dobu socialismu vidí Alena jen negativně. Pro mě mnohovrstevnaté a moc dobrý čtenářský zážitek! 100 %.
Knižní novinky 24. - 30. září
24.09.2018
Kniha Neotevřené dopisy v seznamech
dopisy Paříž tajemství rok 1968 socialismus ze života emigrace osudy žen české romány
2022 | Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny |
2014 | Vladimíra Čerepková. Beatnická femme fatale |
2018 | Neotevřené dopisy |
2016 | 7x ve vedlejší úloze |
Když si zvyknete na tu roztříštěnost, hlasitost, která z textu čiší, tak je to hodně zajímavý počin o životě bohémsky založeného páru v komunistickém Československu.