Nepohodlní filozofové přehled
Vladimír Liška
Konfucius, Sokrates, Seneca, Avicenna, Hus, ale i Nietzsche nebo Marx a mnoho dalších myslitelů svými názory a idejemi předběhli dobu v níž žili. Často se ocitali ve sporu s vládnoucí mocí nebo se stávali terčem nevzdělanců. Jejich pohnuté osudy měly zpravidla tragické pozadí: zůstávali nepochopení, navíc pronásledovaní jako rebelanti a kacíři.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepohodlní filozofové. Přihlašte se a napište ho.
Autor knihy je vystudovaný historik a myslím, že se to v knize dosti odráží. Namísto zkoumání myšlenek těchto nepohodlných „filozofů“ kniha z velké části popisuje spíše historické souvislosti jejich doby, což jistě není nic špatného a mnozí to jistě uvítají, jen osobně jsem měl jiná očekávání. Tudíž neočekávejte barvitý rozbor filosofických myšlenek velikánů, ale spíše historické doplnění životů různých historických osobností.
Mírně nudné životopisy víceméně náhodně vybraných osobností, z nichž některé jsou opravdu i filozofy. Výklad je podaný dost školometsky, ale vlastně s touhou po jisté poctivosti. Jakože OK, proč ne.
Kniha Nepohodlní filozofové v seznamech
v Mé knihovně | 10x |
filozofovéAutorovy další knížky
2011 | Upíři a vlkodlaci v českých zemích |
2011 | Záhady druhé světové války |
2009 | Vládci českých zemí |
2007 | Kletba čachtické vražedkyně |
2004 | Husitství - konec jednoho mýtu |
Za mě povedená kniha, vypráví život 20 filozofů, jejich dílo a dopad na společnost - pro mě dostačující. Občas jsou v knize nudnější pasáže.