Nepohodlní filozofové přehled

Nepohodlní filozofové
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296249/bmid_nepohodlni-filozofove-oAJ-296249.jpg 3 10 10

Konfucius, Sokrates, Seneca, Avicenna, Hus, ale i Nietzsche nebo Marx a mnoho dalších myslitelů svými názory a idejemi předběhli dobu v níž žili. Často se ocitali ve sporu s vládnoucí mocí nebo se stávali terčem nevzdělanců. Jejich pohnuté osudy měly zpravidla tragické pozadí: zůstávali nepochopení, navíc pronásledovaní jako rebelanti a kacíři.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepohodlní filozofové. Přihlašte se a napište ho.

AdamV.
31.01.2025 2 z 5

Stručná kniha o filosofech, která by se však dala nahradit Wikipedií, neboť neobsahuje větší celkovou hodnotu informací, ale především předkládá sporné informace jako fakta a také obsahuje zbytečné pasáže či odbočky, jako je pasáž u Sókrata týkající se athénské politiky. Dále pan Liška nečerpá z primárních zdrojů s výjimkou „Ecce Homo" od Friedricha Nietzcheho, a to i přesto, že se v knize objevují tvrzení vycházející z originálních děl filosofů, což odráží kvalitu tohoto spisu.

K poznání Sókratových přesvědčení tak kupříkládu využívá různé Platónovy dialogy, u kterých nelze s jistotou dokázat, že v nich jsou skutečná přesvědčení Sókrata a ne Platóna. Jediný dialog, kterému se dá nejspíše důvěřovat jako zachycující jeho skutečná přesvědčení a také se tak obvykle činí, je „Obrana Sókrata", kterou autor sice zmiňuje, ale ani tu si pro vytvoření tohoto spisu nepřečetl, jak vyplývá z její absence mezi použitou literaturou.

Pokud chce člověk nabýt obecné vědění o různých filosofech, nebylo by nic špatného na tom využít k tomu články na Wikipedii, které bývají v případě filosofie slušně spravovány, čerpají z velmi kvalitních a důvěryhodných zdrojů a obsahují z mých zkušeností, tedy alespoň ty anglické, častokrát i dosti zajímavé informace.

VAnna
03.02.2024 3 z 5

Za mě povedená kniha, vypráví život 20 filozofů, jejich dílo a dopad na společnost - pro mě dostačující. Občas jsou v knize nudnější pasáže.

Thevar
24.05.2022 2 z 5

Autor knihy je vystudovaný historik a myslím, že se to v knize dosti odráží. Namísto zkoumání myšlenek těchto nepohodlných „filozofů“ kniha z velké části popisuje spíše historické souvislosti jejich doby, což jistě není nic špatného a mnozí to jistě uvítají, jen osobně jsem měl jiná očekávání. Tudíž neočekávejte barvitý rozbor filosofických myšlenek velikánů, ale spíše historické doplnění životů různých historických osobností.

Kniha Nepohodlní filozofové v seznamech

v Mé knihovně10x