Němý řečník přehled
Rex Stout
Nero Wolfe série
Proč byl umlčen ředitel Cheney Boone a kdo ho zavraždil? Který z vlivných průmyslníků je do zločinu zapleten? S touto závažnou a smělou vraždou, spáchanou před výroční schůzí národní průmyslové asociace, se musí vypořádat Nero Wolfe, detektiv oblíbený nejen pro svou sečtělost a zálibu v jídle. Pomáhá mu jako vždy Archie Goodwin, příležitostný hráč pokeru a bonviván, který pro slovo nejde nikdy daleko (proto se stal vypravěčem Wolfových případů).... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1977 , Československý spisovatelOriginální název:
The Silent Speaker, 1946
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Němý řečník. Přihlašte se a napište ho.
Pomalu se vracím do doby, kdy jsem přibližně před čtyřiceti lety přečetl několik knih o Nero Wolfe a jeho pravé ruce. Pokud mi čas a zdraví dovolí tak hodlám ještě pár knih o nich přečíst. Tuto knihu nebudu vychvalovat do nebes, ani ji zatracovat - je to prostě autorův dobrý standard a skvělá detektivka, u které jsem se nenudil.
Nero a Archie mi vždy spraví náladu (ale na rovinu říkám, že manžel Nera vůbec nečte - prý jen samé řeči - takže pro každého to není). Někomu zde chybí více akce, mně to naopak vyhovuje. Napětí mám v životě dost, oceňuji, když mohu zpomalit. A u této série se mi to opravdu daří. Nehltám stránky (což je můj nešvar u napínavých knih), ale pěkně poklidně si užívám - dialogů (okouzlilo mne Archieho tvrzení, že prvních 15 minut hovoří s dívkou o jejích přednostech, pravda s dívkou nad 50 let už jen 5 minut...) jídla, celkové atmosféry. Němý řečník mne překvapil nejen tím, že Nero opustil dům, ale mj. také tím, že Fritz přijal pomoc paní Boonové při přípravě chlebíčků a Nero to akceptoval! Šok! A pak že to není akční :-)
Kniha Němý řečník v seznamech
Nero WolfeAutorovy další knížky
1987 | Třikrát Nero Wolfe |
1967 | Právo na smrt |
1999 | Liga vyděšených |
1994 | Zmije hraje golf |
1999 | Talíř plný jedu / Postup číslo tři / Vražda mezi kovboji |
Dávám poctivé tři hvězdy. I přesto, že to rozhodně není nejlepší kniha RS, tak to nebylo až tak špatné. Rozumím tomu, že někteří čtenáři současných detektivek se s „kecáním“ těžko smiřují a krve zde je také minimum. Pokud tuto knihu berete vyloženě jako oddychovku, tak snad nezklame.