Nesnesitelná lehkost bytí přehled

Nesnesitelná lehkost bytí
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541700/bmid_nesnesitelna-lehkost-byti.jpg 4 3530 3530

Co zbylo z umírajících lidí v Kambodži? Jedna velká fotografie americké herečky, která drží v náručí žluté dítě. Co zbylo z Tomáše? Nápis: Chtěl království Boží na zemi. Co zbylo z Beethovena? Zamračený muž s nepravděpodobnou hřívou, který pronáší temným hlasem: „Es muss sein!“ Co zbylo z Franze? Nápis: Po dlouhém bloudění návrat. A tak dál a tak dál. Dříve než budeme zapomenuti, budeme proměněni v kýč. Kýč je přestupní stanice mezi bytím a zapomenutím.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nesnesitelná lehkost bytí. Přihlašte se a napište ho.

Ivule9
včera 4 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí je tak slavná kniha, že se objevila i v seriálu Přátelé. Je to jedna z nejznámějších českých knih ve světě.

I nadále pokračuje můj vnitřní rozpor s Kunderou. Jeho dílo mě uchvacuje i mírně irituje. U Nesnesitelné lehkosti bytí ale výrazně převažuje fascinace.

To, jak experimentuje s formou, jak se zamýšlí nad tíhou a lehkostí, jak pracuje s motivem Beethovenovy hudby, jak skvěle vykresluje postavy, jak věrohodně popisuje jejich myšlenky a pohnutky.

Kundera je tady filosofem i psychologem (například v části Malý slovník nepochopených slov, kde vysvětluje střetávání pohledů postav na určitou věc).

Je to dílo plné výborných postřehů, chvílemi napsáno tak, až z toho mrazí. Jak komunistický režim ovlivnil život postav a jak se s tím každá z nich vypořádává. Zaujala mě postava Franze.

A co mě rozčilovalo? Asi trochu postava Tomáše a jeho nevěry (tady už to byla diagnóza) a k tomu Tereza, kterou to vnitřně rozervává, a přesto na něm visí - na druhou stranu bylo zajímavé sledovat, jakým způsobem Tomáš visí na ní. Toto téma se v Kunderově díle opakuje. A taky mi některé filosofické úvahy přišly překombinované.

Občas jsem knížku hltala, občas se mi ji ani nechtělo otevřít... Každopádně je to pozoruhodné dílo a spoustu myšlenek jsem si zaznačila. Co vy a Nesnesitelná lehkost bytí?

"Červánky zániku ozařují všechno kouzlem nostalgie, i gilotinu."

"Nic není těžšího, než soucit. Ani vlastní bolest není tak těžká jako bolest soucítěná s někým, pro někoho, za někoho, zmnohonásobená představivostí, prodloužená ve sta ozvěnách."

"Pro Sabinu žít v pravdě, nelhat sobě ani jiným, je možné jen za předpokladu, že žijeme bez publika. Ve chvíli, kdy našemu jednání někdo přihlíží, přizpůsobujeme se chtě nechtě očím, které nás pozorují, a nic už není pravda z toho, co děláme. Mít publikum, myslit na publikum, to znamená, žít ve lži."

"Skutečně vážné otázky jsou totiž jen ty, které může formulovat i dítě. Jen ty nejnaivnější otázky jsou skutečně vážné."

Karcoolka2210
předevčírem 3 z 5

Asi som na túto knihu ešte nedozrela, ale pre mňa to bolo celkom trápenie dočítať ju. Absolútne som sa nedokázala stotožniť s postavami, ich konanie mi prišlo miestami naozaj veľmi čudné. Tomáš a Tereza sú pre mňa predstaviteľia dosť toxického vzťahu. Pozadie románu, stav spoločnosti v čase, v ktorom sa dej odohráva bola asi najzaujímavejšiou časťou pre mňa. Prvý Kundera, asi na čas aj posledný.

gabriela8704
14.12.2024 5 z 5

Ocenění si plně zaslouží dílo. Myslím, že se k ní ještě někdy ráda vrátím.

Štěstí je touha po opakování.

„Připoutat lásku k sexu byl nejbizardnější nápad stvořitele.“

„Lidé většinou utíkají svému trápení do budoucnosti. Představují si na dráze času, za kterou jejich dnešní trápení přestane existovat.“

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (2)

2007 - Státní cena za literaturu
1984 - Los Angeles Times Book Prize (Fiction)

Kniha Nesnesitelná lehkost bytí v seznamech

v Přečtených5 535x
v Chystám se číst1 416x