Nesnesitelná rychlost života přehled

Nesnesitelná rychlost života
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482508/bmid_nesnesitelna-rychlost-zivota-Obc-482508.png 2 5 5

Fastfood, speed dating, power naps, krátká terapie – všechny tato moderní výrazy naznačují, jaký je duch doby. Existuje už i aplikace na zrychlování čtení. Poskytuje však toto kvantitativní zrychlování, neustálá „sebeoptimalizace“, i vyšší kvalitu zážitku? Současnost nás nutí neustále se vyrovnávat s novými trendy a změnami a přizpůsobovat se jim. Klíčovým pojmem je „tekutá modernita“, i čas je vnímán jako neustále se přelévající substance a nejhorší, co se nám může přihodit, je nehybnost. Jak z toho ven? Svend Brinkmann pojal svou nejznámější knihu jako antipříručku osobního rozvoje, v níž nabízí sedm kroků, jak se bránit „tekutosti“ života a zakořenit ve své existenci. Doporučuje například negativní vizualizaci (oproti obvyklé pozitivní), těšit se ze svých omezení (oproti bezbřehému využívání možností, ovládat a potlačovat své emoce (ne je neomezeně projevovat) či uvažovat o smrtelnosti a těšit se z daru života (oproti dnes běžné tabuizaci smrti). Řešení často přebírá z myšlenek stoických filozofů. Jeho průvodce v sedmi krocích se tak pokouší zpochybnit některé etablované pravdy o pozitivním myšlení a rozvoji. Svend Brinkmann je profesorem psychologie na Katedře psychologie a komunikace v dánském Aalborgu. Zabývá se zejména filozofickými, morálními, etickými a kulturně kritickými tématy, o nichž napsal téměř dvacet knih. V Portále vyšla jeho kniha Umění uměřenosti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nesnesitelná rychlost života. Přihlašte se a napište ho.

clare01
13.04.2022 2 z 5

Chápu důvody, proč autor napsal tuto knihu. To, co jí škodí, je přílišná subjektivita a jednostranné zaměření. Myslím, že je třeba hledat rovnováhu a ne se jednostranně a v tomto případě velmi kriticky vymezovat. Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, ale znovu se k ní vracet určitě nebudu.

Inika
31.01.2022

Hned na počátečních několika desítkách stran je taková nálož demagogie, že mě to naprosto odradilo od snahy hledat dál v té knize nějaký přínos.
Koupil jsem si to, protože mě zaujal titul a aniž bych tušil, kdo Brinkmann je. Proto mě pak dost překvapilo, že ty zkratkovité soudy (spíše předsudky) a argumentace na úrovni ukřivděného puberťáka, pochází od univerzitního profesora psychologie. Akademický titul prostě není automatickou garancí toho, že člověk má co sdělit.

Kniha Nesnesitelná rychlost života v seznamech

v Mé knihovně2x