Neutopte se v nepořádku: Citlivý přístup k úklidu a organizaci přehled

Neutopte se v nepořádku: Citlivý přístup k úklidu a organizaci
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543619/bmid_neutopte-se-v-neporadku-citlivy-pristup-k-uklidu-a-orga.png 5 1 1

Nemusíte sloužit svému domovu – váš domov má sloužit vám. Všichni to známe: pohled na dřez plný nádobí, kupu nevyžehleného prádla či podlahu posetou rozházenými hračkami. Naše mysl je však zvyklá v tom spatřovat něco, co vypovídá o našem charakteru – že jsme líní, neschopní a k ničemu. K.C. Davis vám na stránkách této knihy ukáže, jak k úklidu přistupovat s respektem k sobě samým, s laskavostí a péčí o duševní pohodu. Zatímco pořádek a čistota není vidět, každé smítko, nedokonale uspořádaný prostor či jen dřez plný nádobí v nás dokáží vyvolat pocit selhání. Právě to v nás ale tvoří blok, a ten nám víc a víc brání se k řešení postavit.... celý text

Literatura naučná Dům a byt Osobní rozvoj a styl
Vydáno: audiokniha , Audiolibrix
Originální název:

How to Keep House While Drowning: A Gentle Approach to Cleaning and Organizing, 2022


Interpreti: Vendula Fialová
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neutopte se v nepořádku: Citlivý přístup k úklidu a organizaci. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (2)

Jíťa307
29.09.2024

V této knize autorka, terapeutka, popisuje šest realistických zásad, jak máme přistupovat k péči o domácnost a povzbuzuje posluchače, aby domácí práce nevnímali jako povinnost. Dělí se s námi o různé vlastní vychytávky – vyprané prádlo nechat v koši a brát si ho přímo, neuklízet do skříně, zeleninu dávat do dveří lednice,… Radí, že si máme domácí práce rozdělit do malých úkolů a nalézt kreativní řešení, která se lehce přizpůsobí omezenému času a energii, kterou disponujeme. K. C. Davis ukazuje, jak lze k úklidu přistupovat s respektem k sobě samé, s laskavostí a péčí o duševní pohodu. Celá kniha podtrhuje starou známou pravdu, že my nemáme sloužit domovu, ale domov má sloužit nám. Audiokniha je skvěle namluvena Vendulou Fialovou.

jsemvlastovka
23.08.2024 5 z 5

Četla jsem spoustu knih o uklízení, protože jako člověk s mnoha psychickými problémy, častými depresivními obdobími a ADHD mám s uklízením problém, často to prostě nezvládám a zároveň mě nepořádek deprimuje a frustruje. Tohle první kniha, která mi pomohla a kterou budu doporučovat ostatním.
Pomáhá čtenáři uvědomit si, jaká zakořeněná přesvědčení o úklidu v sobě nosí. Často je to třeba "když nemám uklizeno, selhala jsem". Po rozpoznání těchto vzorců napomáhá najít si vlastní způsob životního stylu (ano, je to mnohem širší než jen zvládání nepořádku). Validuje všechny potíže, s kterými se neurodivergentní lidé setkávají, a povzbuzuje k nalézání vlastní cesty, která se ostatním nemusí líbit. Také je kritická ke společenským normám, které nám říkají, co je správné. Používá spoustu technik z moderní kognitivně-behaviorální terapie, například techniku soucitného pozorovatele. Občas kulhá překlad a navíc mi vůbec nesedl hlas, kterým je načtena audiokniha, ale to jsou drobnosti.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neutopte se v nepořádku: Citlivý přístup k úklidu a organizaci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených3x
ve Čtenářské výzvě1x
v Chystám se číst2x
v dalších seznamech1x