Nevěsty z Moravy přehled
Jan Kostrhun
Kniha žijícího klasika próz o jižní Moravě, podivínského rodáka Jana Kostrhuna, poprvé přináší v jednom svazku jeho nejkrásnější lyrické texty. Knihu doplňují CD Druhý pramen duhy a DVD Krajina révového listu. CD Druhý pramen duhy obsahuje vybrané prózy, které mistrně interpretuje Ladislav Lakomý, na cimbál ho doprovází primáš CM Jury Petrů z Kyjova Jiří Petrů. DVD Krajina révového listu - Barevný čtyřhodinový dokument na motivy stejnojmenné Kostrhunovy knihy o kraji a lidech pod Pálavou byl natočen během čtyř ročních období roku 2004 v řadě obcí Břeclavska, Mikulovska a Hustopečska. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nevěsty z Moravy. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Nevěsty z Moravy v seznamech
2005 | Nevěry II |
1982 | Co by to bylo, kdyby to byla láska |
1986 | Svatba století |
1979 | Vinobraní |
1987 | Podivínské novely |
Konečně se mi podařilo sehnat tuto knížku, v které bohužel chybí CD, ale na kouzlu knížky to neubírá. Texty umí zahřát u srdíčka.
*.. Cestou lukami si připadám jako jeden z mála vyvolených, kterým je dopřáno suchou nohou přejít zelené moře. Louky se táhnou až k obzoru, sotva znatelný vánek a zapadající slunce čeří hladinu do vlážných vln a rozlévá na ně duhu z malovaných džbánků. Země tiše oddechuje, na těle se jí perlí krůpěje slz lidí dávno zemřelých. Občas se ohlédnu s podivným smutkem na brázdu po lidských krocích. Mířím k závoji lesa. Pár kroků ode mne teče Dyje, tichá a mlčenlivá jako dobrý přítel. Stačí, že ji tuším někde blízko a nejsem sám. Znám její ženské rozmary, studenou jarní krutost, náruč štědrou vlahými doušky i zubatými obojky smrtelných křečí. Osvěžuje v parném létě, zabijí pod rozkvetlými meruňkami. Ale nemám ji to za zlé, spíše jí závidím zázračnou schopnost proměny. Kolikrát jsem si přál vzít ji do dlaní a napít se ve chvílích nejtěžších.