Neviditeľné mestá přehled
Italo Calvino
Calvinov Marco Polo je zároveň Marcom Polom veľkého Kublaj chána, ktorý ho vysiela na mnohé cesty po svojej ríši, aby si potom v príjemnom tieni kráľovských záhrad vypočul jeho správy. Calvinov Marco Polo rozpráva o mestách, predvádza ich gestami, mimikou, predmetmi prinášanými z ciest... ale v podstate rozpráva len o jedinom meste, o rodných Benátkach. Je však fascinujúce koľko tvárí im cestovateľ, diplomat a posol vie dať.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , Artforum (SK)Originální název:
Le città invisibili, 1972
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditeľné mestá. Přihlašte se a napište ho.
„Pokaždé když cestovatel přijde do nového města, nachází znovu nějakou svou minulost, o které už nevěděl, že ji má: cizota toho, čím už nejsi anebo co už nemáš, na tebe číhá na cizích místech, kterých ses nezmocnil.“
Moje neviditeľné mesto duše navštívil Calvinov Marco Polo a už odtiaľ neodišiel. Nádherný výlet do fantázie. Je to takmer ako keď otvoríte náhodnú škatuľu a objavíte úžasný dezert, celú kopu božských praliniek, stačí si iba vybrať a chute sa nabaľujú a stále je tu niečo nové a stále je čo objavovať. Asi je jasné, že som sa do knihy zamilovala.
„Triumf nad nepřátelskými vládci z nás učinil dědice jejich dlouhotrvajícího úpadku.“
Půdorys labyrintu současného světa, jako komplex vztahů mezi městem a lidmi a také mezi městem a přírodou. Motivy jsou dané, ale představa je na každém čtenáři.
A právě imaginace jednotlivých měst, které nejsou na žádné mapě světa, je na této knize tím nejzábavnějším. Autor ji předkládá a čtenář dotváří. Co čtenář, to vždy jiná představa města, toliko každému povědomého.
Tahle Calvinova kniha byla pro mne tedy velice příjemnou, relaxační abstrakcí neviditelných měst současného světa.
„O jednom meste nikdy nehovoríš, povedal Kublaj chán. Marco Polo sklonil hlavu. Benátky, povedal. Marco sa usmial: O čom si myslíš, že celý čas rozprávam? Vladár odpovedal: A predsa som ťa nikdy nepočul vysloviť to meno. Polo povedal: Vždy, keď opisujem mesto, hovorím niečo o Benátkach.“
Kniha Neviditeľné mestá v seznamech
2007 | Neviditelná města |
1982 | Italské pohádky |
1998 | Když jedné zimní noci cestující |
1967 | 5 italských novel |
1970 | Naši předkové |
Spárům experimentátora Calvina neunikl ani jeden z nejvýznamnějších cestovatelů, kterým není nikdo jiný než Marco Polo. Ten v jeho knize stejně jako ve skutečnosti popisuje Kublaj-chánovi, co viděl ve světě, kdy to ale Calvino posouvá do další roviny. Jeho města jsou imaginativní, plná různorodých motivů apod., skrze což popisuje celý náš svět. Rozhodně neobvyklý text.