Neviditelní přehled

Neviditelní https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476285/bmid_neviditelni-wjg-476285.jpg 4 211 211

Před čtyřiceti lety prosadila skupinka mocných Velký reset. Zdůvodnila ho tím, že je třeba zabránit chaosu, ničení planety, dát všem stejná práva a odstranit chudobu, neboť spravedlivé je, aby nikdo nevlastnil nic. Jediným majetkem lidí se stal biočip, který kontroluje, zda dělají to, co mají. Sledovací systém rozhoduje, kde má jeho nositel pracovat a bydlet, kde dostane najíst a kam se může jít bavit. Záleží na tom, jak vysoký má status konformity. Klaud život před Velkým resetem nepoznala. Končí studia a je šťastná, že žije v krásné nové době. Jenže pak potká mladíka, který čip nemá a je pro sofistikované systémy neviditelný... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditelní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (72)

leny.wood
předevčírem odpad!

Jedna z nejhorších knížek, co jsem kdy četla. Pan Vondruška by se měl držet svých historických románů, ty mají alespoň lepší hodnocení. Tohle je prachsprostá vykrádačka Orwella a odkaz na jeho fenomenální dílo 1984 je urážka. V příběhu je očividný výsměch jakémukoliv jinému pohlaví krom mužského a ženského; máme tu využití dezinformací u očkování, které se objevily v době covidu (očkování = očipují nás všechny a je to zlo, neočkovaní jsou hrozbou pro stát, který je ten zlý). Spousta věcí nesouhlasí, slova jako láska a heterosexuální sex jsou tabu, takže hlavní postava neví, co a jak, ale jakmile se dostane do určité životní situace, najednou rozumí všemu. Je to předvídatelné, prostoduché a vlastně nechápu, že jsem to dotáhla do konce. Z autora je cítit jakási forma nenávisti vůči volnomyšlenkářství a je poměrně zajímavé, že člověk (rozuměje tím autora), který v minulém režimu zastával propagandu, na to ve svém díle poukazuje a svým způsobem se tomu vysmívá.

Tess_BooksNerd
09.05.2024 4 z 5

Poslechnuto jako Audiokniha.
Ačkoli toto není úplně můj žánr, příběh mě neskutečně bavil.
Příběh se dotýká ošemetných témat, jako je Velký reset, Pandemie či celosvětově očkování.
Nacházíme se ve vzdálené budoucnosti, po Velkém resetu a hromadného očkování lidí. Svět jak ho známe neexistuje. Očkování získali biologické čipy, které jim zajišťují dobrý život. Získávají statusy, čím vyšší, tím větší jsou výhody. Pak tu jsou také neviditelní. Ti, kteří nejsou očkování a žijí mimo centrální systém planety. Bytosti si nyní mohou vybrat ze čtyř pohlaví, ačkoli ženské pohlaví je odsuzováno a rodit děti je téměř zločin. klaud se má stát mužem, aknto od ní požaduje otec, aby získal lepší status. Jenže plány nejdou vždy tak, jak by druhý chtěl. Poznává muže, do kterého se zamiluje. Který není očkovaný. Klaud začne poznávat život, jaký dosud neznala a odsuzovala, protože byl v rozporu se zákony systému planety. Na světlo se dostávají informace, které ji nutí přehodnotit vše, co znala. Když otěhotní, začíná pro ně boj o holý život, neboť nyní jsou lovnou zvěří pro systém, i neviditelné.


Belanna
20.03.2024 4 z 5

Hlásím se ke skupině, která knížku hodnotí kladně.
Líbilo se mi téma i zpracování, ale vize takovéto budoucnosti se mi vůbec nelíbí, přestože mnoho aspektů ukazuje, že nemáme daleko od tohoto směru.
Oceňuji, že se pan Vondruška nebál v tomto díle užít svoje historické znalosti a dobře je sem zasadil. Myslím, že každý si tu najde to svoje.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neviditelní v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených271x
ve Čtenářské výzvě71x
v Doporučených10x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst93x
v Chci si koupit26x