Neviditelní přehled

Neviditelní
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476285/bmid_neviditelni-wjg-476285.jpg 3 232 232

Před čtyřiceti lety prosadila skupinka mocných Velký reset. Zdůvodnila ho tím, že je třeba zabránit chaosu, ničení planety, dát všem stejná práva a odstranit chudobu, neboť spravedlivé je, aby nikdo nevlastnil nic. Jediným majetkem lidí se stal biočip, který kontroluje, zda dělají to, co mají. Sledovací systém rozhoduje, kde má jeho nositel pracovat a bydlet, kde dostane najíst a kam se může jít bavit. Záleží na tom, jak vysoký má status konformity. Klaud život před Velkým resetem nepoznala. Končí studia a je šťastná, že žije v krásné nové době. Jenže pak potká mladíka, který čip nemá a je pro sofistikované systémy neviditelný... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neviditelní. Přihlašte se a napište ho.

MKrat
08.11.2024

nedočteno odloženo...i tesař se utne... není to Vondruška a jeho historické díla..

Kraken126
27.10.2024 ztráta času

Ševče, drž se svého kopyta. Platí to i pro tak excelentního spisovatele pana Vondrušku. Jeho husitská či přemyslovská epopej jsou skvostem a zasloužil by si Nobelovu cenu za literaturu. Jeho detektivky ze středověku si jistě najsou své čteenáře, přestože já mezi ně nepatřím.
Pokus pana Vondrušky o sci-fi je vyloženě šlápnutí vedle či spíše do hovna. Knihu jsem odložil po přečtení několika kapitol. Nicméně netvrdím, že prognóza je mylná a protože jsem zažil komunistický režim, tak vím, že je možné i to, co popisuje autor.
Osobně se však domnívám, že popisovaná situace nenastane. Mnohem reálnější scénář je, že my Slované se navzájem vyvraždíme, čímž uvolníme životní prostor, západní státy ovládne islám a Evropa se promění v američany chtěný chaos, který budou úspěšně řídit.

Péťa Z.
25.07.2024 2 z 5

Autorův styl psaní není špatný. Ihned jsem se začetla a příběh mě bavil. Ale postupně mě unavovalo vysvětlování všemožných situací, proč je to zrovna teď tak a tak. Jakoby za pochodu. Možná by se mi víc zamlouvalo nastínění celkové životní úrovně, víc scifi prvků...
Místy to bylo i docela napínavé, ale převládaly spíš naivní počiny, které se "hodily do krámu" (náhodné zjevení Toma, pomoc s odpoutáním Claudie, nedůvtip všech Strážců, nepojištění Františe...). Prostě většina věcí nedomyšlená. Pak jsem si i párkrát povzdechla nad prostoduchostí většiny postav. Pouze hlavní hrdinové myslí... I když leckdy i oni jsou tak naivní, až to bolí.
Nakonec tam bylo tolik podobností s titulem 1984, že to pro mě přestávalo být zajímavé. Škoda. Za mě ne víc než průměrný román, který bych doporučila spíš mladším ročníkům (autor se v erotických scénách asi vyřádil). :-)
„Dědeček mě naučil jednu zásadu. Nikdy nevěř těm, kdo mají moc.“
„Vláda považovala Neviditelné za hrstku neschopných nepřizpůsobivých a ve snu ji nenapadlo, že by vůbec nějakou techniku měli.“
„,Co je to coura?' špitla konsternovaná Klaudie. Nikdo jí však neodpověděl.“

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021

Kniha Neviditelní v seznamech