Nežádoucí efekt přehled
Christopher M. Priest (p)
Novinář Andrew se vydává pátrat po další z řady záhad. Na místě, kam ho tajemný dopis pozval, nachází rozsáhlé deníky dvou dávno zesnulých iluzionistů, další dobové dokumenty a kouzelnické pomůcky. Do tajemného světa iluzí ho uvádí sympatická lady Katherine, pomáhá Andymu rozpomenout se na rané dětství a přijít na kloub tomu, proč si myslí, že má dvojče.... celý text
Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: 2005 , TritonOriginální název:
The Prestige, 1995
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nežádoucí efekt. Přihlašte se a napište ho.
Nebylo to špatné, ale i pro mne ve srovnání s výborným filmem kniha pokulhává. V knize je pár hluchých míst a zbytečných odboček od hlavního děje, které základnímu motivu životního souboje dvou iluzionistů nic nepřinášejí a po dočtení je hodnotím jako spíše nadbytečné. Částečné zkrácení by tedy pro knihu bylo přínosem. Stěžejní příběh je psán čtivou formou deníku a dobře vyobrazuje postupně se měnící vztah obou hlavních protagonistů. Nevím, jak by na mne kniha zapůsobila bez znalosti filmu, protože téma je dobré a oroginální, ale právě při znalosti filmu ve mne po dočtení i přes nepochybné kvality příběhu, zavládlo mírné zklamání.
Ať chci nebo nechci, musím konstatovat, že film byl výrazně lepší. Tady prostě chybí nějaké ty wow efekty, které člověka totálně překvapí, a kterých ve filmu byl randál.
Ono té knize trošku ubírá fakt, že je členěna na dvě poloviny, oddělené drobným intermezzem v podobě vypravěče. Možná, kdyby tam byly větší průstřihy těmi deníky, bylo by to lepší, ale kdyby byly ryby v....však to znáte.
Každopádně příběh je to výborný a originální. Určitě bych ale asi doporučil se nejdřív podívat na ten film, at si užijete víc to překvapení, a pak si přečíst tu knihu, která tam poměrně hodně jinak, ale podrobnějc vysvětluje duševní pochody těch dvou ;)
Ocenění knihy (2)
1996 -
World Fantasy Award
(Novel)
1995 -
James Tait Black Memorial Prize
(Fiction Award)
Kniha Nežádoucí efekt v seznamech
zfilmováno mágové dvojčata Nikola Tesla deníkové záznamy World Fantasy Award (cena)
za mě dobrý, ale horší než film (super) a horší nez Převrácený svět (geniální), kdybych je potkala v obráceným pořadí, nebyla bych zklamaná