Převrácený svět přehled
Christopher M. Priest (p)
Napříč kontinentem se pomalu sune Město. Po kolejích, stále znovu pokládaných a vytrhávaných, sleduje přízračný bod optima. V jeho zdech žijí lidé v přísné organizaci a řádu. Helward Mann odchází z města Země za svěřeným úkolem a netuší, co ho čeká za hradbami. Díky evidentním maličkostem, jež nemůže ignorovat, mu pomalu proniká do vědomí realita okolního světa. Planeta se nezdá být Zemí; svět a vesmír se zásadně liší od jeho znalostí. Svět je převrácený; planeta nekonečné velikosti existuje v konečném vesmíru.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1997 , Laser-books (Laser)Originální název:
Inverted World, 1974
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Převrácený svět. Přihlašte se a napište ho.

Musím přiznat, že knížka se mi četla opravdu skvěle a moc se mi líbila, nechybí nečekané rozuzlení, za mě palec nahoru opravdu dobrá sci-fi

Planeta nekonečné velikosti v konečném vesmíru, hyperbola otáčející se kolem vlastní osy, svět bez konce i bez začátku a v něm město pohybující se z místa na místo v nikdy nekončící honbě za přízračným optimem. Úžasný nápad, jenž je skvěle zpracovaný, dovedl Christopher Priest elementárními maličkostmi téměř k úplné dokonalosti. Jeho pojetí světa mu sežerete i s navijákem, který si na vás připravil. Žasnete nad fyzikálními paradoxy, hloubáte nad odlišnostmi převrácené reality… ale především se bavíte. Postavy pravda nepůsobí zrovna přesvědčivým dojmem (jsou tak trochu nanicovaté a na první pohled dost povrchní), ovšem to prostředí, ta skvostná myšlenka a vlastně i celá dějová linka, kterou pan Priest stvořil, tento handicap hravě smazává. Vše je podáno natolik jasně a přehledně, že autorův záměr pochopí i ten, kdo ve škole na hodinách fyziky nedával pozor a četl si pod lavicí dobrodružné příběhy.
Kniha Převrácený svět v seznamech
v Mé knihovně | 33x |
Kvalitní mix vědecké a lehce dystopické scifi, které sice k dokonalosti něco chybí, ale i tak je to silně nadprůměrná záležitost.