Neznámí hrdinové mluvili i německy přehled
Martin Krsek
Z třinácti milionů obyvatel Československa patřily v prvním dvacetiletí jeho existence více než 3 miliony k německé národnosti. Tito českoslovenští občané mluvící německy byli mnohdy ochotni za náš stát a jeho demokratické principy položit i život. Přesto upadly jejich osudy s odchodem Němců z Čech úplně v zapomnění.Patřil mezi ně mj. pobočník Marlene Dietrich, vědkyně z atomového programu Manhattan a další. Jejich neuvěřitelné a dramatické příběhy jsou napínavější než smyšlené thrillery!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neznámí hrdinové mluvili i německy. Přihlašte se a napište ho.
Nějak se nemůžu ztotožnit s výběrem "hrdinů"... Každopádně zjišťuji, že podobný formát se mi líbí jako dokumentární seriál v televizi, ale v knižní verzi na mě nemá ten efekt, který by měl mít. Nesnižuji proto dvěma hvězdičkami hodnotu toho, co se kniha snaží říci, hodnotím jen svůj pocit z ní... a jdu zapnout televizi.
Připomínání neznámých a často především nečekaných hrdinů není nikdy dost a je nakonec vcelku jedno, jakým mluvili jazykem.
Bohužel zapomínání na "malé" neznámé hrdiny (ale i "malé" neznámé zbabělce) je lidskou vlastností a dobrým podhoubím pro zevšeobecňování, zjednodušování a rychlé souzení i odsuzování. Žádná doba přitom nebyla, není a nebude jenom černá nebo bílá, což je ovšem vidění, které se bohužel stále silně prosazuje.
Připomínejme si tedy všechny neznáme hrdiny i zbabělce a mějme na paměti, že jednoduchá řešení existují pouze v malé násobilce.
Kniha Neznámí hrdinové mluvili i německy v seznamech
2018 | Neznámí hrdinové mluvili i německy |
2011 | Ústí nad Labem |
2009 | Slavné vily Ústeckého kraje |
2017 | Přemysl Oráč se vrací domů aneb Staré pověsti české |
2007 | Tramvajové neštěstí v Ústí nad Labem 13. července 1947 |
Netreba hádzať všetkých do jedného vreca. Nikto a nič nie je len buď dobré alebo zlé. Len sa niekedy tí dobrí a to dobré hľadá ťažšie. Obzvlášť keď voľakto dlhé roky usilovne pracoval na tom, aby boli zabudnutí ľudia aj ich činy, nezapadajúce do žiadaného obrazu doby. Ale trochu súhlasím s komentárom Vidličky - o výbere podaktorých hrdinov by sa asi dalo diskutovať.