Nič přehled

Nič
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515246/bmid_nic-YT1-515246.jpg 4 66 66

Skupina ôsmakov čelí nezmyselnosti života a opúšťa nevinnosť detstva. Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do deviatej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť. To vyvolá medzi jeho spolužiakmi existenciálnu krízu. Rozhodnú sa zhromaždiť svoje najcennejšie veci a urobiť "kopu zmyslu", ktorá by Pierra Anthona presvedčila, že sa mýli. Začína sa nebezpečná, znepokojujúca a kontroverzná štúdia o tom, na čom skutočne záleží. To, čo sa začalo nevinným obetným aktom zhromažďovania cenných vecí, sa čoskoro zmení na špirálu psychologického násilia: čím bolestivejšia je obeť, tým viac znamená a tým viac sa žiada od ďalších v poradí. Nothing je surový a neučesaný príbeh o skupine mladých ľudí, ktorí sa v konfrontácii s nezmyselnosťou života vydávajú na cestu preč z bezpečia a nevinnosti detstva. Román vyšiel v 30 krajinách a predalo sa z neho vyše 1,5 milióna výtlačkov po celom svete. Knihu adaptovali do vyše 150 rôznych divadelných predstavení a napokon z nej vznikol aj celovečerný film. Na Slovensku v kinách od 1. 6. 2023. Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Zelený Kocúr

Intet, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nič. Přihlašte se a napište ho.

Ga-ma
18.11.2024 3 z 5

Tato kniha se mi líbila. Dostali jsme ji ve škole jako povinnou četbu s možností přidat si ji do seznamu četby k maturitní zkoušce. První dojem zrovna pozitivní nebyl, když se mi dostal do ruky obal od této knihy, na kterém je nakreslena “Kupa významu (to jsem samozřejmě nevěděl), pomyslel jsem si “No tak to bude dobrá blbost.. Všechno začalo nevinně, děti na kupu odevzdávaly knížky, hračky, boty a podobné věci, které pro ně měly význam. Bod zlomu přišel ve chvíli, kdy jeden z kamarádů chtěl po Elis, aby odevzdala rakev se svým malým mrtvým bráškou. “To jako vážně?! Od té doby si děti vymýšlely samé nesmysly, které pro ně význam víceméně ani neměly, ale odevzdat to musely, protože jim to někdo nakázal. Rozhodně doporučuji přečíst, všechno nakonec dopadne zajímavě.

Barcaaa12345
15.11.2024 3 z 5

(SPOILER) Kniha NIC od Janne Teller mi přijde jako provokativní, brutální filozofická novela pro mládež, která čtenáře nutí přemýšlet o smyslu života, hodnotách a morálce. Příběh  se odehrává v malé dánské vesnici a začíná, když třináctiletý Pierre Anthon náhle prohlásí, že život nemá žádný smysl, a odejde ze školy. Jeho spolužáci, kteří se cítí znepokojeni, se rozhodnou mu dokázat, že smysl života existuje.
Kniha vykresluje, jak daleko jsou lidé schopni zajít, aby dokázali smysl svého bytí.

zuzulique
13.11.2024 4 z 5

Precitala som si vela zaujatych komentarov k tejto knihe a mam pocit, ze gro citatelov a citateliek velmi nepochopilo, o com tato kniha toci. Dansky Boh much vo svojej modernej variacii. Nerozumiem tomu, ako niekto moze brat doslova niektore fakty a obrazy, bavime sa tu o beletrii, omg. Beletria=fikcia.
Povazujem tuto knihu za velmi vhodny material na diskusiu s nastrocnymi (nielen), nakolko vyvolava mnozstvo dolezitych otazok a zmusluplnosti a dolezitosti "veci" v nasom zivote. Co by ste pridali na svoju hromadu vy?

Kniha Nič v seznamech