Nitky proroctví přehled

Nitky proroctví
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542822/bmid_nitky-proroctvi-nitky-proroctvi.jpg 4 8 8

Nitky proroctví série

1. díl

Znepřátelená království, zakázaná láska a ztracená vládkyně, která musí zachránit svůj lid – první díl výpravné romantické fantasy inspirované perskými mýty. Elizeh je pro všechny jen obyčejnou služebnou. Nikdo netuší, že ve skutečnosti jde o ztracenou dědičku království. Dokud korunní princ nevyslechne proroctví předvídající smrt krále a neuvědomí si, že tahle dívka s prapodivnýma očima, kterou nemůže dostat z hlavy, mu může obrátit život vzhůru nohama – a spolu s tím vyvrátit z kořenů i celé království. Začátek nové fantasy série od autorky Jsem roztříštěná. Doporučený věk 13+... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 02.10.2024
Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

This Woven Kingdom 1: This Woven Kingdom


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nitky proroctví. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (5)

Aires
09.07.2024 3 z 5

Lidé jsou stvoření z hlíny, džinové z ohně.

Prepletené kráľovstvo je výsledek- taková keramika. Potenciálně silný příběh ale zároveň na neuvěřitelně křehkých základech. Příběh perské Popelky Alizeh, kterou si samotná země zvolila, aby byla příští královnou džinů. Zatím ale jen šije potají šaty a snaží se moc nevynikat. Vše se ale zvrtne po jejím setkání s lidským korunním princem Kamranem. Jak už to bývá, takový princ je většinou jedna velká komplikace a to i v tomhle příběhu. Protože dosavadní král se o svůj trůn dělit rozhodně nehodlá...

Ano, ten příběh má grády, nádech perské mytologie, osvěžující závan exotiky, příslib pěkné hot romantasy. Všechno je ale zůstane jen nenaplněným příslibem. Kniha vám dá od všeho trochu, ale zároveň ne dost. Prosím vysvětlení jak funguje magie, více o tomto světě, více jiskření mezi hrdiny, zkrátka prosím více!

Na tolika stranách se toho v podstatě moc nestane a na konci dostanete opět naservírovanou lákačku na pokračování. Vše se teprve rozjelo. V dalších dílech autorka asi přihodí pod kotel a čtenáře rozhicuje. Škoda, že se to nepovedlo v prvním díle, který působí jen jako předehra.

Ahmose
08.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Prepletené kráľovstvo je fantasy inšpirovaná perzskou mytológiou. Prakticky tri štvrtiny knihy som bol presvedčený, že dám knihe plné hodnotenie. Autorka začne pekne od začiatku budovať svet, predstaví nám kus jeho histórie, jeho usporiadanie a akú rolu v ňom hrajú džinovia. Väčšina kapitol je písaná z pohľadu Alizeh, ktorá je po všetkých tých silných, sebavedomých, no blbých hrdinkách, vítaným osviežením. Je veľmi múdra, zručná a je si plne vedomá svojich limitov a nevýhodného postavenia. Korunný princ Kamran by mal byť melancholický, depresívny a zároveň tak trošku rojko. Žiaľ, toto tam väčšinu knihy nie je vidieť. Ja nepotrebujem, aby mi autorka povedala, že postava má depresiu. Ja chcem, aby sa to odzrkadlilo na jej správaní, chcem to vidieť. Magický systém v knihe nie je veľmi vysvetlený. Vieme len toľko, že mágia existuje, je strašne drahá a dokáže rôzne veci. Väčšinu knihy sa v deji neobjaví, takže to tiež, nie je zásadný problém. Problémom je posledná štvrtina knihy. Dej naberie z ničoho nič raketové tempo, akoby autorka zistila, že má na ukončenie posledných pár strán. Spolu s tým prišli zvraty, ktoré mi nie celkom dávali zmysel. Postavy začali konať nelogicky, unáhlene a objavuje sa náznak milostného trojuholníka, ktorý ja osobne neznášam. Kniha končí ako klasická YA fantasy so všetkými nedostatkami pre ňu typické. Je to trochu škoda, ale aj tak si myslím, že Prepletené kráľovstvo za prečítanie stojí a uvidíme, čo prinesú ďalšie diely.


jitka_dankova
15.06.2024 5 z 5

První díl fascinující fantasy pentalogie od Tahereh Mafi. Úvodní část je jako číst pohádku o Popelce položenou do perského prostředí s okouzlujícími džiny a děsivými kouzly. Hlavní hrdinka toho má naloženo opravdu hodně a je inteligentní, silná a bojovná. Sledovat příběh takové silné hrdinky bylo fascinující i v předchozím díle autorky a tak jsem se do série pustila. I přesto, že je mi jasné, že si s námi autorka ještě parádně pohraje. I přes to očekávání, že nejspíš umře hodně nevinných lidí. I s vědomím, že hlavní romantická linka se může náramně zvrtnout a tohle Tahereh opravdu umí. Takže je jasné, že z pohádky o Popelce se to nejspíš promění na něco úplně jiného a já jsem na to prostě jen zvědavá. Oceňuji na knize krásné prokreslení postav a zpracování problematiky rasové nerovnosti. (Knihu jsem četla ve slovenštině, je psaná v er-formě a snad vyjde i u nás.)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)

07.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nitky proroctví v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech3x