No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? přehled

No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality?
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423547/bmid_no-future-vezeme-deti-na-parnim-str-CkF-423547.jpg 3 48 48

Připravujeme děti na svět, který nenávratně zmizel. Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality a tvrdíme jim, že je to pro ně prospěšné. Tato kniha tvrdí opak a snaží se ukázat, jaké dopravní prostředky vedou společnost místo do minulosti do budoucnosti. Existuje jedna zábavná společenská hra. Do kruhu se rozestaví židle a okolo nich stojí lidé. Židlí je přesně o jednu méně než lidí. Na povel si mají lidé sednout – kdo to nestihne, ze hry vypadává. Nemá si kam sednout. Do značné míry jde o alegorii života. Lidská společnost hraje tuto hru i v reálném světě. Úspěšní v ní nacházejí svá místa, neúspěšní se pohybují ve stínu periferie. Snahou výchovy a vzdělávání by v tomto světě mělo být nacházet co nejvíce míst pro každého, protože příliš mnoho lidí na periferii mění hru ve svízelnou situaci nebo dokonce horor. Co když se ale lidstvo dostalo do situace, kdy původní pravidla hry přestala platit, protože židle nejsou po ruce, nýbrž se ukrývají někde v nepřehledném prostoru mimo okamžitý dosah, a dokonce se stále pohybují? K jejich hledání pak potřebujete dovednosti, které si musíte osvojit. Místo toho si ale osvojujete dovednosti, které vás vedou úplně jiným směrem. V takové situaci se nyní ocitáme a děláme jen málo, abychom to změnili.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality?. Přihlašte se a napište ho.

pepap
25.07.2024 4 z 5

Vzdělávání a školství obecně je jedno z nejdůležitějších a nejnevděčnějších témat každé vlády. Depresivní název knihy se poměrně odráží ve vyznění celé knihy - bez reformy vzdělávání, pochopení jeho důležitosti a esenciálnosti pro úspěšný a šťastný život a ochoty zkoušet nové cesty i za cenu omylů nás nečeká zářivá budoucnost. Čeká nás "no future". Velminse mi líbil autorův příměr, kdy říká, že jsme očividně uspěli v evoluční soutěži v podmínkách nedostatků a omezování se. Tím jsme ale současně vytvořili prostředí přebytků. Na tohle prostředí se nyní musíme adaptovat, naučit se v něm žít a správně rozhodovat. A co je ještě těžší, musíme se pokusit to učit už naše mladší generace.

Knihu jsem poslouchal jako audio, načtené přímo autorem a jsem naprosto spokojen. Tedy s poslechem, s nastíněnou budoucností už tak ne.

FrutyZ
11.03.2024 2 z 5

Autor se zamyslel nad problémy českého školství, rozvedl problémy naší společnost a dobře vše zasazoval do kontextu. Kniha se nečetla příliš dobře, jelikož větná skladba byla (pro mě) složitá a dlouhá. Délka kapitol byla přehnaná a většina z nich se zajímala o historii a co bylo kdysi špatně.
Posledních - 20-30 stránek bylo zajímavě pojato - jeden problém na jednu micro-kapitolku.
Autor si šikovně hraje se slovy.

shootingstar
17.06.2023 3 z 5

Prostě v českém školství je všechno špatně. To není nic, co bychom nevěděli. Reálné řešení kniha nenabízí, ale to ostatně zatím nenabídl nikdo.
Pobavila mě autorova fascinace akademickými výrazy, pro samou touhu znít sofistikovaně občas zapomíná správně skloňovat.
Číst se to nicméně dalo a snaha se cení.

Kniha No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? v seznamech

Bob Kartous (p)
česká, 1977
2019  62%No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality?
2023  45%Future ON!