Noc pod Kamenným mostem přehled

Noc pod Kamenným mostem
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13134/noc-pod-kamennym-mostem-13134.jpg 4 43 43

Povídkový soubor rakouského autora uvádí do tajemného prostředí rudolfinské Prahy.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Vyšehrad

Nachts unter der steinernen Brücke, 1952

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc pod Kamenným mostem. Přihlašte se a napište ho.

Kerberos
08.11.2024 5 z 5

Poslouchala jsem audio knihu. Velmi příjemný byl i hudební doprovod ,židovské melodie navodily atmosféru.

braunerova
14.09.2024 5 z 5

Skvělá kniha, Leo Perutz byl pan spisovatel. Kamenný most, který spojuje dva světy, Pražský hrad a Židovské Město, římského císaře a jeho Žida. Kniha nese nadčasové poselství - za všechny pohromy, za deset ran egyptských, za morové pandemie, vždy byli vinni Židé a museli za to zaplatit. Velký rabín Rabi Löw se pokusí Židy ochránit pomocí magických sil a vytvoří kouzlo lásky. Ale magie je nebezpečná. Jak to celé dopadlo víme z historie, po moru následovala Bílá hora, exekuce na Staroměstském náměstí a třicetiletá válka.

Autor v Epilogu vzpomíná na staré židovské ghetto, rozpadající se domy, křivolaké špinavé uličky, temné průchody a špeluňky, kde se scházela pražská galérka. V jeho představách ale prožívá Židovské Město dobu svého největšího rozvkětu za vlády císaře Rudolfa II. Jakožto rodilý Pražák jsem občas zavítal do Maiselovy ulice zvané Majzlovka, nemaje ponětí o existenci Mordechaje Maisela. Takže díky pane Perutz.

MichalMartinka
21.06.2024 5 z 5

Kniha se četla velmi dobře. Ano...jsou zde jisté historické nepřesnosti, to ale na kvalitě nijak neubírá. Povídky nás zavedou do Rudolfínské Prahy a především do židovské čtvrti, kde, jako protipól velkého (chudého) císaře, je velký (bohytý) žid Mordechaj Mayzl. Líbilo se mi jak na sebe postupně povídky začaly navazovat, ač nejsou psány chronologicky, a ve finále do sebe zapadly jako ozubená kolečka. Čtení bylo zábavné a zajímavé.

Kniha Noc pod Kamenným mostem v seznamech