Švédský jezdec přehled
Leo Perutz
Román o vině a trestu, založený na záměně osob, se odehrává na počátku 18. století ve Slezsku.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1999 , ArgoOriginální název:
Der schwedische Reiter, 1936
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Švédský jezdec. Přihlašte se a napište ho.
Nějak mne kniha nechytla. A to mám jiné Perutzovy věci rád. Ale tady je zápletka v podstatě vyžvaněna na třetí stránce, a pak jen sledujeme, jak se k ní klopýtavě dostaneme, a jak se dostaneme ke konci. Některé scény (třeba pokus barona zloděje popravit) jsou zbytečně natahované na několik stran, a přitom zbytečně. Jestli tou mystikou byl míněn mlynář, nevím, mně jí tam moc nepřišlo. Spíše to byl v podstatě milostný příběh od určité chvíle. Nějaké náznaky myšlenek na téma hrdinství a zbabělost a nejednoznačnost chování postav (i zloděj může mít ušlechtilé srdce) zde sice jsou, ale přijdou mi tak nějak povrchní.
Možná to není plných sto procent, ale čtyři hvězdy by se mi zase zdály málo. Leo Perutz je další z mých objevů ( v tom smyslu, že jsem jej dosud nečetl a příjemně mne překvapil) a Švédský jezdec je ukázkovým příkladem toho, proč tak rád čtu - pro čistou radost z četby, z dobře a inteligentně vyprávěného příběhu. A když se ještě povede pěkně vypointovat...
Kniha Švédský jezdec v seznamech
německá literatura Slezsko trestné činy vina
1990 | Noc pod Kamenným mostem |
1999 | Švédský jezdec |
1998 | Mistr Posledního soudu |
1928 | Bílé cyklamy |
1923 | Zázrak mangového stromu |
Zvláštní kniha. Antikvář jí ocenil na 20,-Kč, začátek byl výborný, v půlce jsem jí málem odložil a za konec bych dal 5*. Komentáře níže se snaží děj nějak zaškatulkovat. Jenže všechny ty příběhy o lásce a zradě, o lupičích nebo o válce by se vešly s bídou na několik stránek. Hlavní hrdina, mladý šlechtic Christian von Tornefeld, se příběhem jen mihne, jeho druh Lapka nemá ani jméno. Příběh je zalidněn alegorickými postavami, duchy a anděly - Pekelný biskup, Zrzavá Líza, Ďábelský baron, Korouhvička a další.
"Jsou to obětní dary našeho milostivého pána. Na ně chcete vztáhnout ruku? Dal je Bohu a ne lidem.
Ne, odpověděl zloděj naprosto klidným tónem. Jen to, co ze svého bohatství dal chudým, dal i Bohu. Všechno ostatní ale dal světu, a já si z toho beru svůj díl."