Noc v Lisabone přehled

Noc v Lisabone
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104205/noc-v-lisabone-104205.jpg 4 960 960

Tak ako v autorových najúspešnejších, hlboko ľudských dielach s tematikou druhej svetovej vojny pred čitateľom opäť ožíva vzrušujúci a napínavý príbeh nemeckého emigranta, ktorý po strastiplných zážitkoch vo fašistickom Nemecku rezignuje a vzdáva sa poslednej nádeje na útek. Pod vplyvom tragédie, ktorá v ňom zabila poslednú iskierku nádeje, prepúšťa v Lisabone svoj pas a lodné lístky inému zúfalcovi - takisto emigrantovi. Nechce za ne peniaze ani nijakú inú odmenu, žiada len jedno: aby s ním strávil jednu noc a vypočul si smutný príbeh jeho lásky a života v jednom z najpohnutejších období ľudskej histórie.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

Die nacht von Lisabon

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noc v Lisabone. Přihlašte se a napište ho.

uxor
16.10.2024 5 z 5

Remarque... jen vidím nebo slyším tohle jméno a vybaví se mi změť pocitů dospívající holky. Dychtivě jsem tehdy přečetla všechny knihy, ale Noc v Lisabonu?

Prázdniny, kousavá deka u zatopeného lomu, horko, vůně Contraviolu, černobílé plavky a slzy, které jsem spláchla skokem do vody. Emoce, které bych přála prožít každému ( hlavně mladému) a proto:

Čtěte Remargua, Hemingwaye a Čapka, teď je ta správná doba NEZAPOMENOUT!!! na to, jakým vlkem je člověk člověku.

dasa6360
11.07.2024 5 z 5

Klasický Remarque, který zde opět dokazuje, proč je považován za jednoho z nejvýznamnějších autorů 20. století. Ačkoliv zrovna v této knize mi přišlo, že se až příliš inspiroval ve svých předchozích dílech.

Přesto hodnotím pěti hvězdami, jelikož mě opět bez problémů vtáhl do děje a umožnil mi prožívat strach a zoufalství postav na vlastní kůži, což umí jen málo autorů. Noc v Lisabonu tak pro mě navždy zůstane nejen historickým svědectvím, ale také zajímavou meditací o lásce, ztrátě a lidské vytrvalosti tváří v tvář nepředstavitelným hrůzám.

boticelli
27.02.2024 5 z 5

Opět Remarque, jak ho mám nejradši. Jeho romány o uprchlících jsou mi nejbližší. Tenkrát byli uprchlíky oni, teď jsou to jiní, snad nikdy nedojde na nás. Tolik smutku a bezpráví si jen tak někdo nedokáže představit. Noc v Lisabonu je strhující příběh lásky, ztráty a odhodlání, podán lehkým stylem, jak to umí jenom E. M. Remarque.

Léto je krátké a život je krátký. Ale čím to, že jsou krátké? Je to proto, že víme, že život je krátký. Vědí kočky, že je život krátký? Ví to pták? Motýl? Domnívají se, že život je věčný. Nikdo jim to neřekl! Proč to řekli nám?

Život by byl nesnesitelný, kdyby byl věčný...protože je víc neštěstí, než stěstí. A protože je milosrdné, že to netrvá věčně.

Člověk se někdy dostane do toho, co popisují lodníci při tajfunu: do úplného bezvětří, přímo uprostřed víru. Člověk rezignuje - je jako brouk, který předstírá, že je mrtvý - ale člověk není mrtvý. Jenom se vzdal jakékoli jiné námahy kromě pouhého přežívání, a to proto, aby přežil. ... je ztělesněním ... pasivity. Nemůže už ničím plýtvat. Bezvětří, zatímco kolem běsní tajfun ... náhle už zmizel strach. Neexistuje zoufalství - i to by byl luxus, který si nelze dovolit.

Kniha Noc v Lisabone v seznamech

v Přečtených1 568x