Noční brána přehled
Peter May
Enzo Macleod se vrací vyřešit dvě vraždy, které od sebe dělí víc než půl století. V ospalé francouzské vísce vytrhnou kořeny vyvráceného stromu ze země ostatky muže s prostřelenou hlavou. O týden později je v nedalekém domě chladnokrevně zavražděn známý obchodník s uměním. Mezi oběma vraždami však uběhlo celých pětasedmdesát let. Forenzní odborník Enzo Macleod je požádán, aby ohledal místo první vraždy, a než se naděje, pomáhá i s vyšetřováním druhého případu. Začínají se odvíjet dva příběhy — jeden z minulosti, z let válečné okupace Francie, kdy funkcionáři třetí říše zatoužili po vrcholném díle evropského umění, Moně Lise. Druhý příběh se odehrává v současnosti, na podzim roku 2020, kdy se Francie zmítá v druhé vlně covidové pandemie. Je možné, že spolu oba případy nějak souvisejí? A kam až sahá řetězec událostí, který začal ve chvíli, kdy se ředitel národních muzeí Jacques Jaujard rozhodl zachránit mistrovská díla z Louvru před nacistickým rabováním?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , HostOriginální název:
The Night Gate, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční brána. Přihlašte se a napište ho.
Neochvějné téma války a rabovani umění za války. Něco se dalo docela dobré odhadnout. Jedná část byla překvapivá.
Tentokrát mi trvalo delší dobu, než jsem se začetla. Příběh je dobře napsaný a neotřelý a známý hrdina Enzo všechny nesrovnalosti opět vyřeší.
10 nejprodávanějších eknih (červen)
20.07.2022
10 nejprodávanějších eknih (květen)
10.06.2022
Když spadne maska, Stín ve dveřích a další knižní novinky (19. týden)
08.05.2022
Kniha Noční brána v seznamech
vraždy Francie forenzní antropologie tajemství pátrání v minulosti Mona Lisa (obraz)
2013 | Skála |
2014 | Muž z ostrova Lewis |
2015 | Pán ohně |
2015 | Výjimeční lidé |
2014 | Šachové figurky |
Peter May je můj oblíbený autor. Získal si mě trilogií z ostrava Lewis. Noční brána je první kniha ze série akta Enzo, kterou jsem přečetl a byla pro mne zklamáním. Příběh má jistě zajímavý námět, zavádí čtenáře opět na zajimavá místa a do zajímavé doby. May tato místa i dobové reálie mistrně popisuje. Vypravěč je to vskutnu brilatní. Nicméně samotný příběh je na mne příliš kostrbatý, nejistě vystavěný a příliš naivní, než abych mu uvěřil. Dějových linek je zbytečně mnoho, některé jsou vyložně nepodstatné, s příběhem nesouvisí a jen ho prodlužují. Chybělo mi tam napětí. Kniha si tak plyne, hlavní postavy si žijou své poněkud podivné životy a čtenář ani neví, co by ho mělo napínat. Konec zdánlivě nabírá na obrátkách, ale mě to přišlo umělé, opět naivní a ne příliš nápadité. Takové bez chuti a zápachu. May napsal lepší knihy.