Noční dům přehled

Noční dům
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540122/bmid_nocni-dum.jpg 3 131 131

Čtrnáctiletému Richardovi, který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne, se smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, vypadá to jako nevinná lumpárna. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a po zmizení dalšího spolužáka ho čeká pobyt v nápravném zařízení. Jak dokáže, co se doopravdy stalo? A není náhodou všechno úplně jinak?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: audiokniha , Voxi
Originální název:

Natthuset , 2023


Interpreti: Martin Preiss
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční dům. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Gustik5
předevčírem 3 z 5

Noční dům je zvláštní knihou, ve které se toho děje hodně, ale na malém prostoru. Díky tomu mnoho dobrých nápadů působí strašně nedotaženě, jako jakési fragmenty několika knih, které se Nesbø prostě rozhodl poslepovat dohromady. Špatně se mi to hodnotí. Musím smeknout za to, že román nepůsobí neuspořádaně či přeplácaně. Vše zde má své místo a dobře promyšlený význam. Což vzhledem k autorově pověsti ale není překvapující. S Richardem, který figuruje i jako vypravěč, je díky jeho obhroublé mluvě a charakteru zpočátku těžší sympatizovat. Postupně se ale o něm dozvídáme víc, a když v závěru máme všechny dílky skládačky, fandíme mu. Rozhodně bych čtení nepřirovnával ke Stephenu Kingovi, na to má jeho autor přece jen už příliš velké jméno. Navíc stylem psaní se od něj dosti liší.

Když jsem knihu dočetl, musel jsem své dojmy nechat uzrát, protože jsem si nebyl jistý, co si o tom všem myslet. Rozhodně nejde o špatnou knihu. Ponurost, atmosféru a řadu zajímavých nápadů jí určitě nejde upřít. Pokulhává ale už podání. Mnoho podzápletek by si zasloužilo více rozvést a prokreslit. Takto zůstává jen slohové cvičení krále detektivek na téma nadpřirozený horor. Nebo spíš thriller. Ingredience sedí, vše je na svém místě, ale k dokonalosti tomu něco chybí. Pokud jste od spisovatele, stejně jako já ještě nic nečetli, rozhodně sáhněte po něčem jiném. Jeho fanoušci pak budou zaručeně nadšeni z možnosti vidět svého oblíbence v trochu jiné vypravěčské poloze. Pro mě celou knihu z šedi průměru vytahuje povedený konec, který vše předcházející ukáže v novém světle…

Marekh
27.06.2024 4 z 5

Od autora jsem v minulosti přečetl knihu KREV NA SNĚHU a dětské knihy o doktoru Proktorovi. Další detektivky jsem nečetl. Když jsem zaznamenal, že vychází autorova novinka, rozhodl jsem se, že si knihu přečtu.

Jedná se o první hororový příběh, který autor napsal. Je to thriller s hororovými prvky. Kniha má 3 části.

Hlavní postavou je RICHARD (14 let), který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne. Jednoho dne přemluví spolužáka TOMA, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a nastupuje do nápravného zařízení. Co se doopravdy stalo? To už se dozvíte v této knize.

Kniha se celkově četla dobře, ale z druhé strany to nebylo něco převratného. Autor určitě napsal lepší knihy. V dalších částech jsou velké zvraty.


čef
27.06.2024 5 z 5

Tato kniha by asi více slušela horrorovému Kingovi – žravá sluchátka, hmyz a příšery. Takhle jsem byl dost překvapen, ale zase vůbec ne zklamán. Je zde trocha nostalgie po spolužácích a rodině a také různá nezdravá tajemství, ze kterých cítíme to správné napětí. Hodnotím jako román na úrovni i bez starého dobrého Harryho Holea.

všechny komentáře

Související novinky (9)

Žebříček nejprodávanějších knih (25. týden)

27.06.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (24. týden)

21.06.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (23. týden)

12.06.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Noční dům v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených175x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených4x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst189x
v Chci si koupit68x
v dalších seznamech3x