Noční dům

Noční dům
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540122/bmid_nocni-dum.jpg 3 321 321

Čtrnáctiletému Richardovi, který se po tragických událostech přistěhoval k tetě a strýci do městečka Ballantyne, se smůla lepí na paty. Když přemluví spolužáka Toma, aby z telefonní budky někomu náhodně zavolal a vystřelil si z něj, vypadá to jako nevinná lumpárna. Jenže sluchátko vzápětí Toma sežere. Richardovi nikdo nevěří a po zmizení dalšího spolužáka ho čeká pobyt v nápravném zařízení. Jak dokáže, co se doopravdy stalo? A není náhodou všechno úplně jinak?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: audiokniha , Voxi
Originální název:

Natthuset, 2023


Interpreti: Martin Preiss
více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
předevčírem 4 z 5

Tohle mě fakt bavilo. Kniha úplně jiná, než jak jsem od autora zvyklá, ale vůbec ne špatná. Za mě rozhodně spokojenost.

ddkk
27.09.2024 4 z 5

Noční dům jsem si koupila hned po jeho vydání. Začala jsem číst a přiznávám, že jsem po pár stránkách knížku odložila. Kluk vcucnutý telefonním sluchátkem?!? Tak něco takového opravdu není můj šálek čaje (i když třeba Černý telefon od Joe Hilla jsem přečetla docela s chutí...)

Jenže před pár dny jsem si přečetla komentáře mých oblíbených a k Nočním domu jsem se vrátila. A dobře jsem udělala.

Po 1. části, plné fantasmagorického děje, přišla 2. část (a racionální prozření - aha, tak ono to je vlastně takhle!) a nakonec 3. část (a definitivní procitnutí ze sna - no ne, tak Nesbo mě zase dostal, je to pořád frajer, i když podobné rozuzlení jsem už někde určitě četla). Bylo to dost dobré.

U mně má za čtyři (to za to mlaskající sluchátko) a doporučuju.


matula1977
26.09.2024

Začala jsem číst, hned v druhém odstavci výrazy: Z hustýho lesa, kterej.... se ozval varovnej výkřik.... vrcholky stromů, na kterejch......hned po čtrnáctejch narozeninách... Proč? Proč někdo překládá tímto způsobem. Prolistovala jsem knihu a je tímto "nářečím" nebo co to má být přeložena celá, to fakt nedám.

annettka1098
23.09.2024 2 z 5

Kniha je mysteriózním hororem, který je ispirován Kafkovou Přeměnou, knihou Pán much a klasickým hororem Noc oživlých mrtvol – ani jedno uvedené dílo neznám, a proto jsem možná nedokázala plně ocenit symboliku a odkazy, které Nesbø v příběhu využívá.

Kniha jako taková na mě působila až příliš komplikovaně a místy zmateně. Richardův svět se postupně stává stále nejasnějším a temnějším a měla jsem proto problém se do příběhu naplno ponořit. Vztah mezi tím, co je realita a co iluze, mi nepřišel dostatečně napínavý nebo strašidelný. Místo toho jsem se často cítila ztracená, jako by mi chyběl klíč k pochopení hlavní zápletky.

Možná kdyby mi byly známější knihy, na které Nesbø částečně odkazuje, vnímala bych příběh jinak.

sowatson
23.09.2024 3 z 5

Ať žijí duchové! aneb Noční dům? Tam strašá… Solidní literární řemeslo bez problémů za 3 hvězdy nebo 60 %, přičemž se Jo nemá za co stydět. Naopak, jestli si chtěl vyzkoušet výlet mimo své žánrové koleje, tak se mu to podařilo. Měl jsem dílčí problémy s tempem v jednotlivých částech, které mi místy připadalo moc zběsilé (jízda ze smetiště, naháněčka z Nočního domu), ale hlavně při druhém čtení už jsem si vychutnával všechny ty drobečky vedoucí k řešení, které nám tam autor rozházel cestou.
Celkové vysvětlení podle mě perfektně zapadlo a Nesbø knihou dodává úhledně převázaný balíček příběhu, který je radost si rozbalit. Ideální četba na dovolenou, jak prokázaly žebříčky prodejnosti v průběhu celých prázdnin. Knižní ekvivalent letního blockbusteru pro vícero generací. Dopodrobna to rozebírám ve 12. epizodě podcastu Proč je to bestseller. Viz záložka Recenze nebo rovnou: bit.ly/PJTB12

lištička123
19.09.2024 4 z 5

Povedená kniha. Četla se stejně dobře jako ostatní autorovy knížky.

PPardinio
15.09.2024 3 z 5

NESBO a jeho NOČNÍ DŮM pro mě nebyla úplně nejlepší volba. Autora jsem si oblíbil v severském krimi a do této knížky jsem jej tak poznával jen přes postavu HH. Čtenář se musí oprostit od srovnávání, já to nedokázal. Nebylo pro mě snadné se naladit na jinou notu s velmi lehkou hororovou linkou. Na mě byla kniha místy přitažená až moc za vlasy. Jako celek mě příběh neoslovil, ale první část byla zvláštně zajímavá. Sluchátko, krovky, oheň, dvojčata nebo starý strom ve mě tak chvilku zůstanou. Slabší 3* (Z úcty k autorovi)

BohyněKuchyně
12.09.2024 4 z 5

Je to King? Není to King? Nesbo mi tentokrát hodně připomněl mého oblíbeného autora. Podle mě, povedené. Bavilo mě moc, děj mě přitáhl a byla jsem napnutá jak struna. Mrazivá atmosféra, dovedu si představit, že podle téhle knihy někdo natočí film. Závěr trochu divočina, ale proč ne.

Majdalenka
09.09.2024 4 z 5

4+
Po neúspěšných pokusech přečíst knihy s vyšetřovatelem Harrym Holem, jsem dala autorovi druhou šanci a spokojenost.

martineknatasa
29.08.2024 5 z 5

Opět nemohu dát méně než 5*. Kniha má vše, co se mi v knihách líbí. Pěkně se četla a byla jsem zklamaná, že už je konec.

Michaellla
29.08.2024 5 z 5

Ze začátku jsem měla pocit, že čtu Kinga. Prostřední část už jsem tušila o co jde. A poslední mi to potvrdila. Krásné čtení. Nesbo je prostě PAN SPISOVATEL. Mám ho ráda a čte se mi moc dobře. :)

Mudry
27.08.2024 4 z 5

Asi to nebylo přesně to, co mnohý čtenář od Nesba čeká, ale já jsem nebyla zklamaná ani tentokrát.

evvva
26.08.2024 5 z 5

Pro nás odkojené Kingem i Nesbem naprosto v pohodě. Jediná chybička...příliš málo stran.

martini.ce
22.08.2024 5 z 5

Nesbo mě baví a stejně tomu bylo i tady

Pavlína2019
22.08.2024 2 z 5

Opravdu na tento žánr nejsem. Autora mám moc ráda, takže beru všechno. Ale tohle mi moc nesedlo. Napsáno rozhodně výborně jako vše od něj. Ale ne pro mě.

harena
20.08.2024 5 z 5

Z počátku se mi to vůbec nelíbilo a zdálo se mi, že vlastně čtu horor pro náctileté, ale časem se vše vysvětlilo. Zajímavý nápad. Kniha je rozdělena do tří částí, vše do sebe pak zapadá. Autor psát prostě umí, jestli se nechal inspirovat Kingem, experiment se povedl.

ClaireW
19.08.2024 3 z 5

Moje první knížka od Nesba. Jako horor to ujde. Kniha rozdělená do 3 částí. První část mě bavila hodně, druhá byla taková jakože cože a třetí to poskládala dohromady a hezky uzavřela. Chorobná mysl umí vymyslet hodně.

regazzoni
18.08.2024 3 z 5

Určitě zajímavý počin. Nesbo má potenciál i na horrory.

momo01
17.08.2024 audiokniha 2 z 5

Mám to s Nesbøem jako na houpačce – někdy mě nadchne, jindy zklame. Tentokrát mám velmi smíšené pocity.
První část příběhu mě upřímně bavila. Byla to skoro tradiční, komorní hororová záležitost, která skvěle stavěla napětí a vtáhla mě do děje. Přestože se objevily nějaké drobné nedostatky, byla jsem spokojená a těšila se na další vývoj. Kdyby to tady skončilo, asi bych dala čtyři hvězdičky. Jenže potom přišla druhá a a pak pro mě ještě horší třetí část, která mě úplně otrávila. Přijde mi, že Nesbø tentokrát naskládal příliš mnoho nápadů do jednoho příběhu, ale nedokázal je všechny důstojně dokončit. Na druhou stranu si dovedu představit, že někdo to má s touto knihou přesně naopak.

aljoska83
17.08.2024 4 z 5

Pravidelně si v knihovně na hromádku vždy přidávám i jednoho Kinga. Chvílemi jsem si nebyla jistá, koho vlastně čtu...Kromě těch dětských, jsem četla všechny knihy od Nesba. Už Království, nebo Žárlivost byly trochu jiné, ale toto.... V žebříčku bych tuto dala asi na poslední místo, ale přesto jsem ji četla jedním dechem, dokud jsen nedočetla. Nesbo prostě umí.