Noční host přehled

Noční host
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521742/bmid_nocni-host-1jN-521742.jpg 4 16 16

Sbírka tajemných a strašidelných próz neprávem pozapomenutého autora, který uměl citlivě postihnout přízračnost českého venkova. V devatenácti povídkách vybraných z rozsáhlého díla F. X. Svobody (1860–1943), rodáka z Mníšku pod Brdy, navštívíme především brdské lesy a vesnice, a to převážně za tmy, ve chvílích, kdy se na odlehlých místech zjevují duchové, ďáblové, lesní skřeti a víly, kdy se nad lukami vznášejí přízraky vojáků z dávných bitev, na polní cestě se kodrcá povoz s vodníkem a své prazvláštní historky vypráví sadař Janatka nebo Anna Kroupová, vdova po správci bažantnice, která měla blízko k záhadnému výraři Poupovi, jenž v sobě nosil duši lesa... Knihu sestavil a doslovem opatřil Petr Boček. Je určena všem literárním dobrodruhům a hledačům temných kuriozit, kteří se chtějí obeznámit s výrazným představitelem staročeské venkovské gotiky a jeho působivě psanými díly, jež tiskem naposledy vyšla leckdy i před více než sto lety.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční host. Přihlašte se a napište ho.

Morbidus
15.12.2024 4 z 5

Tento povídkový výběr zaujme především čtenáře, kteří si rádi odskočí i ke starší literatuře. Většina textů je krátká, takže pokud některá povídka nebyla mým šálkem černého čaje, uplynula rychle. Takřka všem je však esenciální přírodní atmosféra, kde na pozadí téměř slyšíte šum lesa a další přírodní projevy. V popředí pak stojí přesvědčivě podané životní osudy postav či jejich svědectví. Temnota Svobodových děl je pak spíše skrytá a víc na mě působila až ve zpětném přemítání nežli přímo při četbě. Označení „venkovská gotika“ je poměrně trefné.

Ne všechny povídky mě oslovily, ale mnohé měly své morbidní kouzlo. Nejvíce mě dostala tělesně i emočně brutální povídka KOCOUR. Za nejromantičtější a nejtragičtější kus pak považuji příběh VÝRAŘ POUPA, který zasáhl i mé zčernalé srdce. Jakkoli mám obvykle raději nadpřirozené příběhy, SOUD LIDU mou pozornost strhl způsobem, jaký jsem nečekal. Pamětihodný je i nejdelší příběh v knize, TAJEMSTVÍ, které je v podstatě lokální městskou (či vesnickou?) legendou a klukovským dobrodružstvím v jednom. Závěrem zmíním snově-alegorickou povídku KAM JDEME s nádherným zamrazením v závěru. Ovšem přijde mi poněkud zvláštní, že jméno knihy je udáno jednou z povídek, která v knize samotné nese mírně jiný název (NOČNÍ NÁVŠTĚVA). Ale asi jsem jen puntičkář. Knihu opatřil informacemi nabytým doslovem sestavitel této sbírky, Petr Boček.

V knize si na své přijdou sečtělejší příznivci tajemna a příběhů stojících zejména na lidech.

Kniha Noční host v seznamech

František Xaver Svoboda