Nočný rozhovor přehled

Nočný rozhovor
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384957/bmid_nocny-rozhovor-gXV-384957.jpg 5 111 111

Novela Nočný rozhovor (1966) je majstrovskou analýzou hrôz druhej svetovej vojny. Prostredníctvom dialógu s obsluhujúcou dievčinou v drážďanskej kaviarni sa autor s až cynickou otvorenosťou pokúsil rozobrať otázku viny za krvavý konflikt. Obaja rozprávajú ako prežili nacizmus a ako sa s tým po určitom čase vyrovnávajú. Z dialógu bývalého väzňa koncentračného tábora a dcéry nacistu vzniklo pozoruhodné prozaické dielo, ktoré je dodnes bolestne aktuálne.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Európa
Originální název:

Nočný rozhovor, 1966


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nočný rozhovor. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (29)

DarthZira
01.08.2024 5 z 5

Máme jen málo autorů, kteří by dokázali psát o druhé světové válce lépe než pan Mňačko. Na tuto poměrně útlou knihu jsem před pár lety narazila úplnou náhodou - a protože jsem byla nadšená z románu "Smrt si říká Engelchen", přečetla jsem ji taky. A rozhodně nelituji.

readman
28.01.2024 5 z 5

Ako som to niekde tento týždeň zaznamenal, história se neopakuje, história sa rýmuje. V knihe som videl v prvom rade veľa podobností s dnešným svetom, tie dialógy sú napísané výborne a dávajú plno podnetov k zamysleniu sa vzhľadom k súčasnej situácii.


vvikingg
12.12.2023 5 z 5

Mňačko psát umí ,tuhle knihu jsem četl před pár lety a opět jsem se k ní vrátil. Otravný cizinec, lästige ausländer se vrací po 20 letech do Drážďan, kde tehdy žil, šmelil s tabákem, navštěvoval pochybné podniky a zamiloval se do německé ženy. Svůj příběh vypráví mladé recepční, která se přestěhovala z tehdejšího NSR do NDR, kvůli minulosti otce, který byl prohlášen za válečného zločince, podílel se po náletu na Drážďany na popravách spojeneckých pilotů. Mladá Němka při sklence vína s cizincem, tuto spojitost s Drážďany sdělí cizinci a noc se odvijí ve vzpomínkách obou aktérů. Mňačko a jeho knihy byly před 1989 zakázané, jeho knihy se nehodily tehdejšímu režimu do krámu (Jak chutná moc). Osud Drážďan byl tehdy tabu, vítězové píšou dějiny, dnes víme, že v podstatě šlo o nesmyslný nálet z hlediska vojenské strategie, ve městě nebyl zbrojní průmysl ani větší soustředění německých vojsk, byli zde ale desítky tisíc válečných uprchlíků. Zář z hořících Drážďan v únoru 1945 byla vidět i v Ústí nad Labem. Kurt Vonnegut ,tehdy válečný uprchlík popsal tuto apokalypsu v knize Jatka č.5.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nočný rozhovor v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených130x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených19x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x