Americký sen přehled
Norman Mailer
Hrdina knihy Stephen Richards Rojack je vojnový hrdina, univerzitný profesor, televízna hviezda a manžel rozprávkovo bohatej dedičky. Dej románu sa odohrá za 32 hodín. Kdesi na začiatku tohto času zavraždí Rojack svoju ženu a potom prechádza štádiami neuveriteľného zla, nezvyčajných nebezpečenstiev a vrcholných rozkoší v pestrom slede prostredia z činžiaka najbohatšej newyorskej štvrti cez kriminálne oddelenie, nočné lokály, prepychové hotely až po chudobnú štvrť Portorikáncov. Mailerova neobyčajná predstavivosť vytvorila klasický svet deja a hrôzy, ktorý nadobúda dimenzie amerického mýtu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1970 , SmenaOriginální název:
An American Dream, 1965
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Americký sen. Přihlašte se a napište ho.
začalo to celkom fajn, ale potom už som čítal len do kopca a do kopca. mrviť sa v bahne ľudskej úbohosti mi nejako nesedí. uvidím, či iný Mailer bude lepší, teraz si dávam od neho pauzu.
Byla to síla. Tragické události několika dní popsané přímo od aktéra povětšinou v alkoholovém opojení. Zlo, sex, komplikované vztahy, majetky, chlast, láska, zloba. Posedlost, umanutost, zvraty, odvaha, zbabělost. A tak dále. Špičkové dílo.
Kniha Americký sen v seznamech
1986 | Nazí a mrtví |
1992 | Katova píseň |
1990 | Americký sen |
2005 | Duch děvky I. |
2010 | Duch děvky |
Ač v knize není kladná postava, se kterou by se člověk mohl či snad toužil ztotožnit, a snad ani neexistuje neřest či nectnost, která by zde nebyla explicitně zmíněna, přesto je nutno uznat, že Mailer opravdu psát uměl. I překladatel M. Žantovský se zde vytáhl.