Nová Čínská studie přehled
Thomas Campbell , Colin Campbell
Dílo bylo v USA oceněno jako kniha roku. Nejobsáhlejší studie o výživě všech dob. Colin Campbell, profesor biochemie výživy na Cornellově univerzitě, zaujímá přední místo ve světovém výzkumu výživy po více než 40 let. Obdržel granty financování výzkumu na více než 70 let. Je autorem více než 350 výzkumných prací. Během 44 let biomedicínského výzkumu své teoretické konstrukce ověřoval pokusy ve zkumavce, 27 let na laboratorních zvířatech a později sledováním Američanů. Jeho odkaz, Čínská studie, je nejobsáhlejší a nejucelenější studií o zdraví a výživě, která kdy byla v dějinách moderní medicíny provedena. Je vyvrcholením 20letého partnerství Cornellovy univerzity, Oxfordské univerzity a Čínské akademie preventivního lékařství. Studie od r. 1983 sledovala a zkoumala na straně jedné stravu a jiné prvky životního stylu a na straně druhé zdravotní stav 6 500 lidí; odhalila 8 000 statisticky významných vztahů; vyhodnocení dosud neskončilo. Kvůli relativně stejnému genetickému pozadí, ustáleným stravovacím návykům a malé migraci sledovaných osob byli pozorováni Číňané z kontinentální Číny. Kniha je určena jak zdravotníkům, tak laickým zájemcům o opravdu zdravou výživu. Akcentuje praktické informace, z nemocí pojednává zejm. o rakovině, srdečně- a mozkověcévních nemocech, diabetu, vysokém krevním tlaku, artritidě, Alzheimerově nemoci a osteoporóze. Čínská studie je velmi významná a čtivá kniha. Studuje vztah mezi stravou a nemocí. Její závěry jsou překvapující. Je to příběh, který je potřeba si poslechnout.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2018 , SvítáníOriginální název:
China study, 2006
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nová Čínská studie. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (18)
Kniha zodpovědně hodnotí různé typy stravování v různých částech světa. Hodnotí je na základě výsledků provedených studií, hodnocení je tedy velmi objektivní, nikoli subjektivní. Autor také přiznává, že v minulosti jedl běžnou stravu, ale na základě výzkumů a důkazů, které shromáždil, se začal stravovat rostlinnou stravou, což mu významně zlepšilo zdraví. Totéž mohou potvrdit asi všichni lidé, kteří přešli na převážně rostlinnou stravu. Autor také nabízí praktické rady, jaké složení by měla rostlinná strava mít, aby byla plnohodnotná. Také upozorňuje na několik málo živin, které se v rostlinné stravě vyskytují v malém množství a navrhuje jak si tyto živiny zajistit. Vynikající, čtivá a přínosná kniha, která by měla být povinnou četbou ve školách.
Informačně bohatá kniha, která může čtenáře inspirovat ke změně životního stylu a stravovacích návyků. Autoři uvádějí dostatek důkazů o tom, že naše zdraví a kondice je zcela závislá na tom, co jíme a jak žijeme.
Je ale vidět, že to je kniha, kterou psal Američan. Některé informace tam jsou 10x opakovány, podobně jako v am. TV dokumentech.
Kvůli tomu, že vše je mnohokrát opakováno a kniha je tímto přímo oteklá, dávám pouze 4*. Ostatně je celá věnovaná nadváze am. společnosti, proto asi i kniha má nadváhu. :-)
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Nová Čínská studie v seznamech
v Právě čtených | 14x |
v Přečtených | 81x |
ve Čtenářské výzvě | 5x |
v Doporučených | 12x |
v Knihotéce | 37x |
v Chystám se číst | 128x |
v Chci si koupit | 51x |
v dalších seznamech | 3x |
Skoro rok jsem věřila tomu, co se v této knize píše, stala jsem se kvůli ní i vegankou... než mě můj vlastní zdravotní stav vyvedl z velkého omylu.
Kniha je rozhodně napsána čtivě a v podstatě tak, že uvěříte. Ale pravda je úplně někde jinde. Nikoliv maso, ale sacharidy a průmyslově zpracované potraviny nám způsobují zdravotní problémy. Maso, obzvlášť hovězí, a živočišný tuk jsou tím nejlepším, co můžeme tělu dát.
Přečtěte, vyzkoušejte, hledejte další informace a rozhodněte se sami, co vám prospívá a co škodí. Já už se k radám z této knihy nikdy nevrátím.