Poprask u Čínské zdi přehled
Frédéric Lenormand
Nové případy soudce Ti série
Ve Velké zdi zeje díra! Nepřekonatelná hradba před nájezdy kočovníků se stane noční můrou soudce Ti, neboť právě jeho císařský dvůr vyšle na západní okraj říše ohrožovaný Turky, aby dohlédl na opravy a ochránil obyvatelstvo před vetřelci, kteří se díky trhlině ve zdi snaží utrhnout trochu zisku. Mezi řešením problémů s architekty, čínskými vojáky, kteří se vymkli kontrole, a nemilosrdnými válečníky s dlouhými nosy musí soudce ještě lapit mazaného vraha, který jednoho po druhém zabíjí vysoké představitele města. Vychytralý mandarín se k udržení Nebeského řádu spoléhá jako vždy na své důstojníky, drahou manželku a samozřejmě na svůj proslulý důvtip.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , GaramondOriginální název:
Panique sur la Grande Muraille, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poprask u Čínské zdi. Přihlašte se a napište ho.
Kdo četl Van Gulika, nemůže se smířit s takovou karikaturou soudce Ti, diletantsky popsané dobové reálie a naprosto stupidní dialogy. Hnus
Kniha Poprask u Čínské zdi v seznamech
Čína detektivní a krimi romány
2006 | Palác na jezeře Ču-An |
2006 | Noční můry zabíjejí |
2007 | Půlnoční soud |
2006 | Paní Ti na stopě zločinu |
2014 | Smrt čínského kuchaře |
Není to (úplně) špatné, najdou se tam občas nádherné momenty. Bohužel pro čtenáře Gulika, bývá Lenormandův Ti často spíše karikaturou toho na co jsme byli zvyklí. Dobové reálie a historické souvislosti nejsem schopen posoudit. Velké naděje v tomto směru si ale nedělám.
Ještě ke knize v papírovém vydání. Text je tištěn blízko ke středu knihy, kterou je tak nutné držet skutečně plně rozevřenu. Při čtení se kniha špatně drží, a při sebemenší nepozornosti vypadne z ruky. Zvláště od poloviny textu se pravidelně opakují slabší místa, při kterých pozornost ztrácíte. Obvykle jsem četl večer před spaním. Pět stránek bylo maximem. Posledních 30, 40 stránek jsem tak četl snad dva týdny. Nakonec jsem četl dál už jen proto abych dočetl. V některých místech to bylo únavné.