Novinářky přehled
Linda Bartošová
Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu. Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novinářky. Přihlašte se a napište ho.

Od knihy jsem neměla žádná očekávání. Šla jsem do toho s tím, že mě sice novinařina vůbec neláká, ale vždycky budu ráda číst příběhy žen z různých odvětví. A nečekala jsem, že si čtení užiju tak moc.
Líbilo se mi, že se dozvíme něco i o novinařině samotné - třeba jsem vůbec netušila, jak je to náročné a konkurenční prostředí.
Snad z každého rozhovoru jsem si něco odnesla, ať už to byl dojem nebo nějaká odpověď respondentky, která se mnou rezonovala. Každá novinářka byla jiná - povahově, věkem, názory a postoji, zkušenostmi nebo tématy, kterými se zabývá. Ta různorodost mi přišla povedená.
Co se týče autorky, šlo poznat, že ma určité schéma, podle kterého pokládá otázky, ale mně osobně to nevadilo. S čím jsem ale měla menší problém bylo to, jak občas autorka u některých otázek tlačila na pilu. Šlo vidět, že by radši dostala odpověď, která více nahrává jejímu přesvědčení o tom, jak se věci mají, než tu, s jakou přišla respondentka.
Celkový dojem z knihy je ale velmi pozitivní, takže mě menší nedostatky moc netrápí.

Pestre, zajimave. Nektere damy jsrm znala, jine ne. Hodne mnou rezonoval ruzny pristup k materstvi, feminismu, sitim... Hezke dilo.
Knižní novinky (11. týden)
13.03.2022
Kniha Novinářky v seznamech
v Mé knihovně | 122x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Velmi zajímavé čtení. Líbila se mi ta pestrost - přestože všechny zpovídané ženy jsou novinářky, pracují v různých médiích na různých postech, liší se i generačně, zkušenostmi, povahou... Rušivá byla akorát až moc úporná snaha autorky dostat do rozhovorů co nejvíc feministických témat, někdy i na úkor témat, ke kterým by daná novinářka měla víc co říct. A taky je škoda, že v textu zůstalo dost překlepů.