Novinářky přehled

Novinářky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492125/bmid_novinarky-rozhovory-se-zenami-v-ces-KHB-492125.jpeg 4 161 161

Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu. Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novinářky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

y_saavedra_
18.02.2024 3 z 5

Musím se přiznat, že jsem tuto knihu četl na několik etap. Téma se mě v podstatě vůbec netýká (nejsem novinář, natož novinářka), přesto první kniha Lindy Bartošové v mé knihovně skončila, taky trochu kvůli tomu, že jsem Lindě vždycky fandil.
V první řadě bych rád vypíchnul, že tyto rozhovory opravdu přináší veřejnosti něco nového. A teď je trochu otázka co. Linda si vybrala do knihy ženy s náturou tzv. "od Šumavy k Tatrám" a proto se někdy (často) stane, že rozhovory nejsou takové jak čekala a motiv prostupující knihou se občas ztrácí, pak se u dalšího rozhovoru objeví a tak dále.
Tato kniha není o novinářkách které představuje. Tato kniha je o Lindě, která se musí vypořádat s nepřízní okolí, kritikou vztahující se k jejímu postupu a především zdůvodnění proč vlastně odešla z ČT. Pohled Lindy na tuto problematiku se pak odráží v otázkách, které klade novinářkám. Z autorky cítíme, že ji vadí jak dnešní pracující společnost únavu neodpouští, mluví o diskriminaci žen novinářek v jejich kariérních postupech. A pak dojde k dvěma možným reakcím dotazových. U starších novinářek čtenář pozoruje takové lehké ohrazení se, až odmítnutí. Mladé novinářky naopak souhlasí a ještě přidávají příběhy rozvíjející jejich nelehké postavení v redakcích médií. A to je přesně to, co kniha přináší - jak se staví novinářky různých generací a názorů k situacím, které autorka během novinářské kariéry zažila.
Kniha je hezky rozdělená, rozhovory nejsou stejně dlouhé. Především část s Andreou Procházkovou a Hanou Řičicovou je extrémně dlouhá (ta mě tak nebavila, že jsem ji musel v půlce přeskočit, slečny se tam točily bez konceptu až moc dlouho). Jinak se dozvíte něco o životních příbězích dotyčných, jak jsem již zmiňoval, dojde i na otázky na stres, zda to mají holky těžší. Často to ženy odkovápají od sebe, takže Lindě nezbyde nic jiného než změnit téma. Velice kvituji přesah mířící k mladým novinářkám, kde hostky poskytují rady jak dělat novinařinu dobře. Takže celkově za 3 hvězdy.

Ess.
27.12.2023 3 z 5

Knížka mě trošku zklamala. Ne respondentkami, ty byly všechny skvělé, ale spíš stylem vedení rozhovorů, pravopisnými chybami a stále se opakujícími tématy. U některých dam mi bylo skutečně líto, že se Linda hodně držela předem dané šablony, a nevěnovala se víc konkrétním událostem v kariéře té které novinářky. I přesto jsem si ale knížku užila, především rozhovor s Petrou Procházkovou, a odnesla si z něj několik témat k zamyšlení. Příběhy předních českých novinářek jsou inspirativní a zajímavé a všem zúčastněným (včetně autorky) přeji hodně úspěchů v budoucnu.


Beltrix
17.09.2023 4 z 5

S Lindou Bartošovou v roli moderátorky jsem měla už zkušenost z podcastů, přesto nemůžu říct, že bych nebyla zklamaná, že i do knižní podoby se dostaly její dva zásadní nešvary - snaha dokončit myšlenky zpovídané a "k tomu se ještě dostaneme".
Hlavním tahounem pro přečtení knihy tak byly novinářky, s nimiž vedla rozhovory, přičemž opravdu jde o ty nejznámější jména na české scéně, a tak bylo zajímavé nahlédnout trošku i do jejich hlavy a soukromí.
Po přečtení několika rozhovorů je však naprosto jasné, že autorka měla jasný záměr, čemu se chce věnovat - sexismus v novinářském prostředí a feminismus (což jsou jednoznačně důležitá témata) - to vše v poměrně stejné struktuře: otázka na začátky, na šéfy, na sexismus, na děti, na nejzajímavější kauzu jejich kariéry a pak rada pro začínající novinářky - ale myslím, že kdyby se tak striktně nedržela tohoto úzkého pohledu, mohla se v těch rozhovorech dostat k mnohem zajímavějším věcem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. týden)

13.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Novinářky v seznamech

v Právě čtených16x
v Přečtených220x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených8x
v Knihotéce119x
v Chystám se číst160x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

rozhovory novinářky

Autorovy knížky

Linda Bartošová
česká, 1993
2022  80%Novinářky