Novinářky přehled
Linda Bartošová
Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu. Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Novinářky. Přihlašte se a napište ho.
Tuto knihu bylo jednu dobu docela dost vidět, takže když jsem na ni před nějakou dobou narazila v knihovně, rozhodla jsem se si ji půjčit a vyzkoušet.
Na jedné straně si cením toho, že dostaly prostor různé novinářky napříč různými médii-v případě této knihy šlo dámy s různými zkušenostmi a s různou délkou novinářské praxe, tak mi to v tomto ohledu přišlo takové dost pestré. Vlastně co člověk, to trochu jiný pohled a názor. Výběr dam, s nimiž Linda Bartošová hovořila, byl pro mne zajímavý. Některé novinářky jsem znala, některé tolik ne (někdy třeba jen podle jména). Tematicky to bylo také zajímavé čtení a ten pohled do zákulisí české novinařiny mi přinesl i nové informace, neboť tento obor je pro mne spíše vzdálený - moc do něj nevidím a mám s ním zkušenosti jen jako "konzument" zpráv.
A byť jsem si tu našla určitá pozitiva, nehodnotím naplno. Musím se přiznat, že v některých pasážích jsem měla pocit, že se rozhovory trochu točí v kruhu a já vlastně trochu měla potřebu některé otázky/odpovědi v rychlosti prolítnout, než si to detailně pročítat. (Což mi vlastně bylo i líto.
Nakonec tedy průměrné hodnocení. Záměr knihy určitě moc fajn, snaha vnést nějaký pohled do tematiky žen v oboru novinařiny - super. Ale tou formou dotazování to pro mne ne vždy úplně souznělo. Ale knihy jako celku si i tak cením.
Musím se přiznat, že jsem tuto knihu četl na několik etap. Téma se mě v podstatě vůbec netýká (nejsem novinář, natož novinářka), přesto první kniha Lindy Bartošové v mé knihovně skončila, taky trochu kvůli tomu, že jsem Lindě vždycky fandil.
V první řadě bych rád vypíchnul, že tyto rozhovory opravdu přináší veřejnosti něco nového. A teď je trochu otázka co. Linda si vybrala do knihy ženy s náturou tzv. "od Šumavy k Tatrám" a proto se někdy (často) stane, že rozhovory nejsou takové jak čekala a motiv prostupující knihou se občas ztrácí, pak se u dalšího rozhovoru objeví a tak dále.
Tato kniha není o novinářkách které představuje. Tato kniha je o Lindě, která se musí vypořádat s nepřízní okolí, kritikou vztahující se k jejímu postupu a především zdůvodnění proč vlastně odešla z ČT. Pohled Lindy na tuto problematiku se pak odráží v otázkách, které klade novinářkám. Z autorky cítíme, že ji vadí jak dnešní pracující společnost únavu neodpouští, mluví o diskriminaci žen novinářek v jejich kariérních postupech. A pak dojde k dvěma možným reakcím dotazových. U starších novinářek čtenář pozoruje takové lehké ohrazení se, až odmítnutí. Mladé novinářky naopak souhlasí a ještě přidávají příběhy rozvíjející jejich nelehké postavení v redakcích médií. A to je přesně to, co kniha přináší - jak se staví novinářky různých generací a názorů k situacím, které autorka během novinářské kariéry zažila.
Kniha je hezky rozdělená, rozhovory nejsou stejně dlouhé. Především část s Andreou Procházkovou a Hanou Řičicovou je extrémně dlouhá (ta mě tak nebavila, že jsem ji musel v půlce přeskočit, slečny se tam točily bez konceptu až moc dlouho). Jinak se dozvíte něco o životních příbězích dotyčných, jak jsem již zmiňoval, dojde i na otázky na stres, zda to mají holky těžší. Často to ženy odkovápají od sebe, takže Lindě nezbyde nic jiného než změnit téma. Velice kvituji přesah mířící k mladým novinářkám, kde hostky poskytují rady jak dělat novinařinu dobře. Takže celkově za 3 hvězdy.
Knižní novinky (11. týden)
13.03.2022
Kniha Novinářky v seznamech
Pestre, zajimave. Nektere damy jsrm znala, jine ne. Hodne mnou rezonoval ruzny pristup k materstvi, feminismu, sitim... Hezke dilo.