O hudbě a románu přehled

O hudbě a románu
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231869/bmid_o-hudbe-a-romanu-9vC-231869.jpg 4 88 88

Sedmý svazek esejů Milana Kundery se jmenuje O hudbě a románu. Na záložce se dočtete: „Neobávejte se: to není žádná univerzitní přednáška, ale úvaha plná překvapivých odboček, vzpomínek, polemických pasáží i vtipů, vyprávěných někým, kdo byl celým svým životem spjat jak s románem, tak s hudbou, těmito dvěma uměními, která patří Evropě více než kterákoli jiná, protože právě ona Evropu vytvořila. Není to ostatně žádné nedorozumění, že za knihu Zrazené testamenty — z níž pocházejí obě části této knížky — byla Kunderovi v roce 1996 udělena cena americké Společnosti hudebních skladatelů (ano, hudebních skladatelů).“... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O hudbě a románu. Přihlašte se a napište ho.

jejda.majda
11.10.2024 4 z 5

Je krásné vnímat literární dílo jako symfonii, líbí se mi Kunderovy postřehy a myšlenky, které by mě samotnou asi jentak nenapadly. Vážnou hudbu znám a poslouchám, Kundera mi pomohl ještě víc prohloubit mé vlastní vnímání hudebních děl oblíbených skladatelů. Díky za pěkné zamyšlení.

AnjaVCL
15.10.2017 5 z 5

Ideální texty pro zamyšlení, pobavení a inspiraci.

amaenium
21.05.2017 4 z 5

„Žít, to je obtížné a ustavičné úsilí neztratit sebe sama z dohledu, být stále pevně přítomen sám v sobě, ve své statis.“ Další skvělé úvahy a myšlenky. Druhá pasáž mi ovšem přišla zajímavější.

„A odkud bereme jistotu, že srdce je eticky nadřazeno mozku?“

„Jakoby, pláč duše mohl být utěšen jen necitovostí přírody.“

„Člověk touží po věčnosti, ale může mít jen její náhražku: moment extáze.“

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha O hudbě a románu v seznamech