O hvězdách víš hovno přehled
Petr Hanel
Co se může podělat, když někoho oslovíte v MHDčku? Marky, upřímný teenager s osobitým humorem, tohle udělá a nevědomky tak spustí odpočet. Val je zábavná a sebevědomá, ale za svým nablýskaným instagramem skrývá zranitelnou holku. Spolu zjišťují, že střední není jako v seriálech nebo knížkách — že hot týpci často nejsou fajn, hodní kluci umí být toxičtí, že velká gesta nemusí být romantická a sexuální zážitky kouzelné. Život konečně dává smysl. … až do chvíle, kdy najednou přestane. Pokud k sobě dokážou najít cestu, můžou odpočet včas zastavit. Ten večer se totiž blíží. A čas utíká. Drzý debut přináší svěží náhled na YA. Markyho vyprávění mixuje humor s vážnějšími tématy a život na střední popisuje bez růžových brýlí. Zajímá vás, o čem dospívající kluci skutečně přemýšlí? Začtěte se, ale možná zjistíte, že o hvězdách víte hovno.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O hvězdách víš hovno. Přihlašte se a napište ho.
Patřím podobně jako pogmanka nebo tadytea v Recenzích mezi ty, jimž kniha nesedla tolik jako většině dosud hodnotících čtenářů. Přišlo mi to o ničem, respektive to, o čem to bylo, mi nepřišlo dostatečně zajímavé, aby to utáhlo rozsah přes 400 stran. Nezachránil to ani playlist, ani odpočet v kapitolách. Jen napínavé finále lehce pomohlo, ale to je tak malá část knihy, že můj celkový dojem nepřeváží.
Zároveň ale tomuto debutu přeju, aby nezapadl a aby si našel cestu k co nejvíc spokojeným čtenářům a čtenářkám v cílové skupině, protože v rámci toho, co jim knižní produkce nabízí, je to určitě nadstandard. Navíc promyšlený, chytře a neškodlivě napsaný.
Rád jsem si zavzpomínal na svoje roky na gymplu, díkybohu těsně před masivním nástupem sociálních sítí. Bavily mě interakce mezi postavami v partách.
Taky jsem se víc vypsal v článku, najdete ho na Médium – odkaz mezi externími recenzemi nebo tudy: https://bit.ly/OHVH
Neklidná růže a další knižní novinky (38. týden)
13.09.2024
Kniha O hvězdách víš hovno v seznamech
Neodložil jsem.
Posledních 100 stran jsem musel dát na jeden zátah.
Super návrat na střední. Uvěřitelný (normální) postavy a jejich vývoj. Bavilo mě bourání klišé. Skvělá příprava dalšího děje. Dobré propojení postav.
Myslím, že lepší už by ten debut nemohl být.
Definici, kdo je a není spisovatel bych si odpustil. Talent zdaleka nestačí. Tady nejsme na netflixu... Autor si to odedřel. A stejně jako v každé jiné profesi, i zde dřina (se sebereflexí) přinesla ovoce.
Hodně štěstí.