O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha přehled
Tereza Brdečková
Tři generace žen Jana Wericha: manželka Zdenka, dcera Jana a vnučka Zdenka, řečená Fanča. Tři chytré, schopné a vtipné souputnice byly pro Wericha tím nejcennějším, co na světě měl – vedle jeho publika. Tereza Brdečková spolu s Fančou provázejí čtenáře třígeneračním příběhem o životním údělu žen a současně o hlubokých vnitřních rozporech umělců v Československu. Zdrojem byly i dosud nepublikovaná rodinná korespondence a Werichovy soukromé deníky.... celý text
Literatura faktu Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: 2023 , RadioservisInterpreti: Norbert Lichý , Magdaléna Holcová , Alena Sasínová-Polarzcyk
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha. Přihlašte se a napište ho.
Prvních 100 stran jsem přečetla ani nevím jak. Pak přišla, na můj vkus, až moc dlouhá pasáž dopisů, kdy jsem knížku málem odložila. Závěrečných 100 stran mě ale opět nadchlo. Jsem ráda, že jsem se o osudu této rodiny v kontextu oné doby něco dozvěděla.
Knižní novinky (11. týden)
13.03.2022
Kniha O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha v seznamech
2010 | Alhambra |
2006 | Slepé mapy |
2022 | O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha |
2008 | Listy Markétě |
2004 | Učitel dějepisu |
Audiokniha.
Prečítala som veľa kníh od Jana Wericha, o Janovi Werichovi, s Janom Werichom. Je ešte niečo nové, neprebádané, čo by stálo za prečítanie?
Áno, táto knižka. O ženách, ktoré s ním žili, ktoré ho utvárali, podporovali, ktoré ho milovali.
Knižka je poctou Zdenke, Jane a Fanči, ktorých osudy upadli do zabudnutia.
Z ich príbehu dýcha atmosféra slobody, humoru, pohody - tak potrebná v neľahkých časoch, ktoré žili.
Knižka je akoby skladačkou do mozaiky rodiny Werichových.
Tušila som smutný koniec, ale i tak ma to hlboko zasiahlo. Ach, Fanča...
Jedna z najzaujímavejších kníh tohto roku.