Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu přehled
Otomar Dvořák
O královně Žofii Bavorské série
1. díl >
Podtitul: Vášnivá cizinka na českém trůnu. Historický román zachycuje první léta královny Žofie, manželky Václava IV., na českém trůnu. Příběh královny Žofie sleduje autor od jejího dětství; pocházela z bavorského rodu Wittelsbachů a byla vychována u svého strýce na hradu Landshut, který proslul coby centrum rytířského umění a kultury. Zde se jí také dostalo vzdělání, tady prožila léta dospívání a první platonická vzplanutí. Žofiina fiktivní zpověď pak pokračuje návštěvou českého království; v poněkud mysticky vylíčených křivoklátských hvozdech se setkává s náruživým lovcem Václavem, aniž by tušila, že se v jeho osobě skrývá samotný český král. Oboustranné počáteční okouzlení pak směřuje k poměrně rychle uzavřenému sňatku. Královský pár se přesunuje do hlavního města, v němž se mladá Žofie z nedostatku zkušeností zaplétá do dvorských intrik, v jejichž důsledku dojde ve vztahu obou královských manželů k hlubokému odcizení. Opět se sblíží až po překonání Václavovy těžké choroby.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu. Přihlašte se a napište ho.
Náhodou to nebylo vůbec špatné, čtivý a zajímavý historický román, jaký mám rád. Určitě si přečtu i další díly.
Začala jsem číst první díl trilogie a nevěděla jsem, co mám očekávat. Autora sice znám, ale doposud jsem od něj přečetla jen jednu knihu; manželku Václava IV. jsem si vůbec nevybavovala. Z dějepisu si pamatuju jen to, že se účastnila Husových kázání v kapli Betlémské a že se to jejímu manželovi moc nejevilo. Ale jak se jmenovala, odkud pocházela, jak se dostala do Čech a jakou roli hrála při zrodu husitského hnutí?
Otomar Dvořák nezklamal. Kromě nezbytných údajů o samotné Žofii (Sofii) Bavorské, jejím původu, vzdělání a rodinném zázemí, jsem se dozvěděla i mnoho zeměpisných a historických informací o středověké Evropě. Tak třeba jsem netušila, že město Cheb a řeka Ohře měly (a možná stále mají?) v němčině jedno jméno, a sice Eger. Ale to je jenom jedna nitka v obrovském gobelínu, který zachycuje středoevropské země, jejich panovníky, šlechtu, církevní hodnostáře, v kvasu konce 14.století.
Ale když jsem si přečetla následující řádky, nevěřila jsem:
"To byl náš starý známý, farář Kojata z Podskalí", vysvětloval Žofii staroměstský rychtář. "Zase hrál v krčmě kostky a prohrál všechno, i ty šaty na sobě. Až se v šatlavě vyspí z opice, tak ho pustíme. Co s ním můžeme dělat? Podléhá vyšší instanci. Ani tu pokutu nezaplatí. A přitom si zřídil v jednom domě hned vedle fary výborně prosperující hampejz s pěti nevěstkami. Dělat rychtáře je nevděčná služba, když spravedlnost platí jen pro někoho!"
Kniha Past na královnu – Vášnivá cizinka na českém trůnu v seznamech
2015 | Vřeteno osudu |
1999 | Utajené dějiny Čech 1. |
2008 | Skrytá česká historie |
2007 | Hořící lilie |
2009 | Utajené dějiny Čech: od pravěku do roku 1945 |
Nenáročná oddychovka na léto. Jen ten podtitul "vášnivá" je trochu přitažený za vlasy.