O princi Čekankovi přehled
Patrik Ouředník
S podtitulem: Jak putoval za princeznou, a o všelijakých dobrodružstvích, která se mu přitom přihodila. Princ Čekanka a jeho věrný oř Zagroškudla se vydávají na cestu za princeznou. Potkají spoustu neobyčejných bytostí – loupežníky, kteří vyloupí cukrárnu, žirafu jménem Teta Běta sedící na stromě, čarodějnici Pucnohu, kapra vyprávějícího vtipy... Originální pohádka známého českého autora vystavěná na klasickém schématu, protkaná velkou dávkou jazykové hravosti, vtipu a nonsensu. Knížka je plná slovních hříček a nečekaných zvratů, které z ní dělají jednu z nejvýraznějších současných pohádek. Seznam zviřátek: medvěd Bloumal, lišák Zrzek, hranostaj Ondřej, zajíc Kuba Kakrlák, veverka Janinka, krtek Vilém, neznámá sova a některá další. Seznam strašidel: čarodějnice Pucnoha, Klemprda, Kudibal a Plivník, polednice a nemodlenka, bludný kořen, bludičky neboli cvendy, jezinky, mátohy a mátožníci, sněhové obludy a příšery a některá další.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize O princi Čekankovi. Přihlašte se a napište ho.
Naprosto dokonalá pohádka od jazykového ekvilibristy Ouředníka! Doporučuji mimochodem všem, nejen dětem. Je to svým způsobem i "normální" postmoderní próza, nejen pohádka.
Úžasná pohádka, kterou naše děti - na rozdíl třeba od Malého prince - milovaly už odmala, včetně ježibabího rozpočítadla: jedna, dvanda, třinda, čtrnda, pádě, ládě, souka, louka, do klobouka, cinky linky bác!
Kniha O princi Čekankovi v seznamech
2006 | Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku |
2005 | Šmírbuch jazyka českého |
2017 | Antialkorán aneb nejasný svět T. H. |
2018 | Konec světa se prý nekonal |
1999 | Neřkuli |
Tuhle knížku nám četl táta před spaním, když jsem byla malá. A stále dokážu odříkat celé princovo jméno :))
"Jmenuji se Amadeus Bubulus Cyprius Dalameus Eukalyptus Filipus Galimatiáš, řečený Čekanka."