Obětní beránek přehled

Obětní beránek
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478289/bmid_obetni-beranek-wbO-478289.jpg 4 165 165

Ve Francii se čirou náhodou potkají dva ještě vcelku mladí muži. Nevěřícně na sebe zírají, jsou totiž jeden druhému podobni jako vejce vejci. Prvním je anglický profesor, starý mládenec, trávicí zde dovolenou, druhým je francouzský šlechtic (hrabě) s širokým rodinným zázemím. Profesor je v praktickém životě celkem bezradný, zato však uplatnuje ušlechtilá lidská a mravní východiska. Hrabě naopak netrpí žádnými mravními předsudky, zejména když mu právě v této chvíli bleskne hlavou fantastický nápad. Omámí pak svého anglického dvojníka alkoholem a poté si s ním smění nejen šaty, ale i občanskou identitu. Profesor se po probuzení ocitne uprostřed mnohočetné šlechtické rodiny...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Dialog

The Scapegoat, 1957

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obětní beránek. Přihlašte se a napište ho.

LiliDarknight
11.11.2024 5 z 5

Opäť vynikajúco napísaný román. Samotný motív zámeny pritom pôsobí jednoducho. Aspoň zo začiatku. Niečo ako detský žartík, ktorého obeťou sa stáva jeden z dvojníkov. Profesor John sa rozhodne, že v ňom bude pokračovať. Pretože je to jednoduchšie, ako snažiť sa vysvetliť, kým je a kým nie je. Francúzske kulisy dopĺňa zástup hneď niekoľkých takmer až výstredných postáv.

A to je presne ten prvok, ktorý z tejto knihy robí silný a nezabudnuteľný zážitok. Výborne vyprofilované charaktery postáv a ich psychologizácia. (V tomto smere teda klasická Daphne du Maurier.) Práve vďaka tomu som to všetko prežívala spolu s nimi a najmä som dokázala precítiť ich myšlienky. Ich obavy, ktoré sa zdali byť ohromne veľké, až kým ich niekto nevyriešil v podstate niekoľkými slovami.

Koniec ma v mnohom prekvapil. Najmä v tom, že mi pripadal ako repete začiatku. Len pôsobil úplne inak, pretože aj hlavný hrdina už bol úplne iný.

Aykiru
18.01.2024 5 z 5

Vykreslit charakter postavy, tak aby byl uvěřitelný a navíc neztratil nic z lidské neukotvenosti, mnočetnosti, ze své rozervanosti a nestálosti a nevědomosti je těžké. Zaplnit takovými postavami knihu se zdá být skoro nemožné, a o přesto to Daphne du Maurier znovu dokázala.
Obětní beránek není románem o záměně jednoho za druhého, ale o tom, kde se obě tak odlišné osobnosti střetávají, poznávají a mění. Spisovatelka se nedrží tak populární konceptu dobrého, nebo špatného člověka – o to zde nejde.
Jde tu o člověka – tečka.
A to je asi vše, co je potřebné vědět.

Čmeláček
11.05.2023 5 z 5

Daphne psát umí, o tom mě přesvědčila už dřív :). A tahle její kniha je zase výborně napsaná a čtivá. Záměna osob mě zaujala a byl jsem zvědavý, jak to dopadne. Víc už psát nebudu, dávám pět stars a pro dnešek končím :))).

Kniha Obětní beránek v seznamech