Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity přehled
Martin C. Putna
Od Kyjevské Rusi k Pussy Riot Kniha vysvětluje hlavní body ruských kulturních a duchovních dějin, jež by měl znát každý Čech, který chce rozumět tomu, co se děje v Rusku dnes. Výklad, dokumentovaný na vybraných literárních a uměleckých dílech, je veden od „předdějin“ na řeckém Krymu po současnost: od svatého Vladimíra k Vladimiru Putinovi a od jurodivých k Pussy Riot. Na rozdíl od většiny rusistických prací tato kniha vykládá Rusko „postkoloniálně“. Ne jako jednotné dějiny ruské říše a ruské spirituality, ale jako komplex národních a náboženských tradic, které spoluutvářely prostor východní Evropy, včetně ruských „kontrakultur“ a vlivů německých, mongolských, židovských, katolických či polskolitevských. Zvláštní pozornost je věnována Ukrajině, dědici „toho druhého Ruska“. Kniha se hlásí k tradici, kterou vyznačují Havlíčkovy Obrazy z Rus, Masarykovo Rusko a Evropa a Černého Vývoj a zločiny panslavismu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. Přihlašte se a napište ho.
Putna je zkrátka trochu "kvítko z čertovy zahrádky" ovšem Rusáka zná detailně a přesně. Má nastudováno a zároveň vhled do ruské duše.
Jeho ironie a zaujatost pramení z pravdy o negativech pravoslaví a obludnosti carismu.
Nelze ho ani milimetrem srovnávat s noblesním Špidlíkem, tolerantní osobností ze "staré školy". Tuším, jak jsem trošku Tomáše Špidlíka znal osobně - určitě by v soukromí velkou část Putnových názorů podepsal! Jenže. On byl smiřovatel a nositel pokoje.
Putna jde ke kořenům lži a přetvářky a dělá to na podkladě hlubokých znalostí. Ano, někdy lehce nešikovně, ale v úctě k pravdivosti.
Kvalitní kniha.
Kniha Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity v seznamech
Problém této knihy spočívá v předpojatosti autora. Sice s ním v mnohém, co se týká Ruska, souhlasím, nicméně ta útočná předpojatost je otravná. A je otravnější o to víc, jelikož jde o profesora.